jajka

jajka


Jajka – przepisy dla każdego!

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych takich jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynku i selen. W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

Dlatego warto jeść jajka!

Jajka zjadamy nie tylko w formie jajecznicy, czy też jajek gotowanych, ale u mnie schodzi ich dużo przy wypieku ciast.

Jajko dodane do ciasta zapewnia dobre połączenie składników oraz uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Dodaje też ciastom żółtego koloru.

W cukiernictwie można również wykorzystywać same białka. Ubite na pianę dodają kremom lekkości. Z samych białek przygotujecie również bezy i bezowe desery.

Żółtko nadaje kolor i spoistość różnym kremom i lodom. Służy jako emulgator i powoduje gęstnienie sosów i kremów.

Osoby uczulone na jaja kurze mogą zastępować jajka w wypiekach innymi produktami o podobnych właściwościach. Można zamiast jajka dać do ciasta rozgniecionego banana, albo napęczniałe nasiona lnu. Białka w bezach można zastąpić aquafabą z cieciorki. Popatrzcie na moje przepisy z bez jajek po więcej inspiracji.

Oto moje przepisy z jajkami.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: jajka