karmel

karmel


Karmel – przepisy dla każdego!

Karmel to produkt cukierniczy wytwarzany przez podgrzewanie cukru. Wystarczy zwykły cukier wsypać na patelnię i go podgrzać – cukier się rozpuści i im dłużej będzie podgrzewany tym będzie stawał się ciemniejszy.

Trzeba tu uważać, gdyż zbyt długie podgrzewanie karmelu spowoduje jego spalenie i będzie gorzki!

Tak przygotowany karmel po ostygnięciu zastyga i staje się twardy jak cukierek.

Jeśli do takiego gorącego karmelu dodacie trochę masła i śmietany kremówki, to otrzymacie płynny sos karmelowy (toffee) idealny do wykorzystania w deserach.

Można nim polewać lody, placuszki, gofry czy też po prostu ciasta.

Wypróbujcie moje przepisy z karmelem!

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: karmel