Torcik cytrynowo-borówkowy z kremem serowym
Przepis na tort cytrynowo-borówkowy na urodziny bloga
Przepis na torcik cytrynowo-borówkowy z kremem twarożkowym to harmonijne połączenie świeżości cytryny z intensywnym smakiem borówki, uzupełnione kremowym akcentem twarogu. Delikatne ucierane ciasto wspaniale się łączy z owocowym smakiem, tworząc niezwykle aromatyczne ciasto. Doskonałe połączenie kwaśności i słodyczy z nutą świeżości sprawia, że ten torcik jest doskonałą propozycją na różne okazje – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Przygotuj go krok po kroku, zachwycając bliskich i gości niezwykłym smakiem i wyjątkowym wyglądem.
Spis treści
Torcik cytrynowo-borówkowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne i orzeźwiające torty z dodatkiem owoców, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Torcik cytrynowo-borówkowy przepis
Wyposażenie
- Tortownice o średnicy 22 cm.
Składniki
Jak zrobić ciasto cytrynowe z borówkami do tortu
- 230 g masła (miękkiego )
- 250 g cukru (1 i 1/4 szklanki)
- 100 g cukru trzcinowego (0,5 szklanki)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 240 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- skórka ( + sok z 3 cytryn)
- 250 g borówek amerykańskich
- 1 łyżka mąki pszennej (do obsypania borówek)
składniki na krem twarożkowy
- 1 kg twarogu sernikowego (w pokojowej temperaturze – tłusty z wiaderka – polecam Piątnicę)
- 60 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru (1 i 1/3 szklanki)
- 1-2 łyżki śmietana kremówka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcja
Jak zrobić ciasto cytrynowe z borówkami do tortu
- Zmiksuj razem masło, wanilię i cukry na puszystą masę.230 g masła, 250 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodaj pojedynczo jajka i miksuj krótko tylko do połączenia.4 jajka
- Zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj do masy maślanej i wymieszaj.
- Maślankę wlej do ciasta, dodaj skórkę i sok z cytryny – krótko wymieszaj.240 ml maślanki, skórka
- Dodaj borówki i wymieszaj łopatką.250 g borówek amerykańskich, 1 łyżka mąki pszennej
- Przełóż ciasto do 3 tortownic o średnicy 22 cm.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź.
Jak zrobić krem twarożkowy do tortu.
- Zmiksuj twaróg z masłem aż nie będzie grudek.1 kg twarogu sernikowego, 60 g masła
- Dodaj cukier puder, śmietanę i wanilię – wymieszaj.200 g cukru pudru, 1-2 łyżki śmietana kremówka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Kremem przełóż blaty ciasta cytrynowego, obłóż też nim wierz torcika.
- Przed podaniem schłodź przez około godzinę w lodówce.
Notatki
Prywatne
Tort cytrynowy z borówkami – uwagi
To już mijają dwa lata jak prowadzę swój blog i dopiero ostatnio uderzyło mnie, że tą blogową przygodę zaczęłam bardzo symbolicznie, bo w pierwszy dzień wiosny. Na drugie urodziny przygotowałam przepyszny torcik cytrynowo-borówkowy. Torcik jest lekki, orzeźwiający i właśnie bardzo wiosenny – zarówno w kolorystyce jak i w smaku. Aromatyczne blaty ciasta przełożone są zachwycającym kremem twarogowym (można go wręcz wyjadać łyżkami – myślę, że będę go robiła częściej). Blaty możecie przygotować dzień wcześniej, bo muszą porządnie wystygnąć.
Przepis znalazłam na świetnym blogu Sally, ale go odrobinę zmieniłam (zmniejszyłam przede wszystkim ilość kremu, zrobiłam go z połowy i jeszcze mi trochę go zostało). A rok temu na pierwsze urodziny serwowałam torcik tęczowy – który smak wybieracie?
Polecane przepisy na pyszne torty
Wypróbujcie również inne moje przepisy na smakowite torty domowe przygotowane w różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Zapraszam!
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Torcik cytrynowo-borówkowy
Przepis na pyszny tort cytrynowy z borówkami i kremem twarożkowym to idealny tort na Wielkanoc, ale również na urodziny, czy na różne okazje rodzinne. Tort cytrynowy jest przepyszny i bardzo orzeźwiający. Z wyraźnym cytrynowym smakiem. Borówki dodane do ciasta cytrynowego dodają mu wyjątkowego smaku, a do tego świetnie wyglądają. Mój cytrynowy tort przełożony jest przepysznym i prostym kremem twarożkowym zrobionym z twarogu na serniki z wiaderka. Ten amerykański tort cytrynowy z borówkami smakuje dzięki temu kremowi obłędnie! Ja pokochałam ten smak. Spróbujcie koniecznie.
Cytrynowy tort z borówkami przepis
Samo ciasto cytrynowe jest przepyszne i zupełnie inne od naszych biszkoptów. To ciasto jest bardziej mięsiste i konkretne. Zrobione jest na maśle i maślance, więc jest wilgotne i nie potrzebuje dodatkowego nasączania. Jeśli lubicie ciasta cytrynowe, to koniecznie upieczcie taki torcik cytrynowo-borówkowy. Zajrzyjcie do mojego przepisu i zobaczcie jak zrobić tort cytrynowy z kremem twarożkowym.
Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, to wypróbujcie również inne moje wypieki z borówkami, polecam wam między innymi przepis na cytrynowy placek z borówkami, oponki z borówkami, ciasteczka z borówkami oraz przepis na blondie z borówkami.