Sernik tradycyjny na kruchym spodzie
Babeczki Red Velvet

Te placuszki są fajne na śniadanie, albo kolację – szczególnie dla małych niejadków. Są nieduże, lekkie, pyszne w smaku i można podać je na wiele sposobów 🙂

Ja zwykle robię je z 1,5 porcji, bo wszyscy w domu się na nie rzucają 🙂

 

 

Pancakes
 
Autor:
Składniki
  • 125g mąki
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • czubata łyżka cukru pudru (nie jest to konieczne)
  • jajko
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masłą
  • odrobina soli
  • dowolny aromat do smaku (nie jest to konieczne)
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej, roztop masło i je ostudź.
  2. Jajko ubij z cukrem pudrem, a następnie dodawaj na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i mleko. Na koniec dodaj masło. Miksuj aż ciasto będzie gładkie.
  3. Rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową), posmaruj ją pędzelkiem silikonowym cienką warstwą oleju. Nakładaj ciasto łyżką stołową (mniej więcej dwie łyżki ciasta na placek), przykryj patelnię przykrywką i smaż na małym ogniu do ścięcia się ciasta (placuszki trochę podrosną, a na powierzchni utworzą się bąbelki), następnie przewróć placuszki na drugą stronę i po chwili zdejmij na talerz.
  4. Gotowe placuszki ułóż w stosiki.
  5. Można je posypać cukrem pudrem, polać sosem toffi, albo syropem klonowym, posmarować dżemem i ozdobić owocami 🙂
Sernik tradycyjny na kruchym spodzie
Babeczki Red Velvet

Related Post