Ciasteczka twarogowe
Przepis na szybkie ciasteczka twarogowe
Mój prosty przepis na ciasteczka z sera białego to idealna przekąska dla miłośników słodkich smaków i jednocześnie poszukujących zdrowych alternatyw. Twaróg dodany do ciasta sprawia, że ciasteczka mają fajny smak i ciekawą teksturę, a jednocześnie sycące i pełne białka. Jeśli chcesz, to możesz nawet dodać do nich posiekane orzechy, albo rodzynki, aby nadać im dodatkowego smaku i chrupkości. Takie ciastka z twarogu są idealne na słodki przysmak w ciągu dnia lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jak proste i pyszne mogą być te ciasteczka!
Spis treści
Ciasteczka twarogowe przepis krok po kroku
Już dziś zrób razem ze mną takie proste i pyszne ciastka twarogowe. Te szybkie ciasteczka świetnie smakują i idealnie nadają się do wykrajania kształtów. Gorąco polecam!
Ciasteczka twarogowe przepis
Składniki
składniki na ciasteczka z twarogiem
- 250 g twarogu (w kostce lub klinku (najlepiej półtłustego))
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 1 żółtko (u mnie z jajka rozmiar L)
- 1 białko
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mleka
- 50 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka twarogowe
- Twaróg zmiel albo rozdrobnij widelcem, dodaj resztę składników i wyrób ciasto – jeśli ciasto nie chce się zlepić, to możesz dodać trochę więcej śmietany albo zimnej wody.250 g twarogu, 450 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego
- Rozwałkuj po kawałkach na grubość około 0,5cm i wycinaj foremkami ciasteczka (dla leniwych – można pokroić ciasto w paseczki lub na kwadraty i takie ułożyć na blaszce).
- Ciastka posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem i posyp cukrem kryształem.1 białko
- Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 15 minut (do zrumienienia).
Notatki
Prywatne
Kruche twarogowe ciastka – uwagi
Te ciasteczka twarogowe to takie „małe co nie co” dla łasuchów. Do ich zrobienia używamy twarogu, więc wychodzą w smaku zupełnie inne niż zwykłe ciasteczka. Oprócz niebywałego smaku, twaróg dodany do ciasta sprawia, że ciasto się fajnie listkuje, nabiera lekkości i fajnej chrupkości. Jeśli do tej pory nie robiliście takich ciasteczek z twarogiem, to koniecznie musicie spróbować!
Jak zrobić ciastka z twarogiem – wskazówki
To bardzo proste – szybko zagniatacie wszystkie składniki i wałkujecie ciasto na placek. Foremkami wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce z piekarnika. Robi się je bardzo szybko, bo ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce, a po upieczeniu przypominają trochę ciasto francuskie, ponieważ fajnie się rozwarstwiają. Możecie je także po upieczeniu przełożyć marmoladą albo kremem czekoladowym i sklejać tak po dwa. Z podanej porcji wyszły mi 4 blachy ciasteczek, więc jest co zjadać. Proponuję posypać wierzch ciasteczek cukrem – wtedy dodajemy im fajnej chrupkości.
Koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka – np. ciasteczka z żurawiną, kokosowe ciasteczka z białą czekoladą, ciasteczka z czekoladą i solą albo ciasteczka z ziarenkami.
A tu moje stare zdjęcia ciastek twarogowych – możecie je zrobić w wersji markiz – przełożone marmoladą, albo np. nutellą.
Polecane przepisy na ciasteczka
Jeśli lubicie chrupiące i pyszne domowe ciasteczka, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te słodkości. Tu polecam Wam między innymi takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasteczka twarogowe
Jeśli uwielbiasz ciasteczka, to warto upiec je samemu w domu, a to chociażby dlatego, że będą dużo zdrowsze od tych kupnych. Mój przepis na ciasteczka z twarogiem jest bardzo łatwy i niewymagający specjalnych umiejętności. Ciastka z twarogiem są ze mną od długiego czasu, przepis jest sprawdzony i udoskonalony. Ciasteczka twarogowe przygotujesz na szybko, kiedy najdzie Cię nagła ochota na coś słodkiego. Ciasteczka z twarogiem to takie połączenie kruchego i miękkiego ciastka, zaskoczą Cię swoim wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem. One wręcz wciągają! Posmakują każdemu i znikną w mgnieniu oka. Kolejnym plusem tych ciastek z twarogiem jest to, że, ciasta po wyrobieniu nie musisz wkładać do lodówki, aby się schłodziło. Po połączeniu wszystkich składników na gładką masę, od razu są gotowe do wycinania!
Przepis na ciastka z twarogiem
Aby podkręcić ich i tak interesujący już smak, posyp ciasteczka twarogowe cukrem pudrem, gotową posypką albo lukrem. Ciastka z twarogiem możesz również przystroić odpowiednio do święta i powiesić na przykład na choince! Tylko przed pieczeniem pamiętaj o zrobieniu dziurki.
Spróbuj także mojego przepisu na bardzo proste ciasteczka świderki. Wyglądem przypominają chrusty, również są kruche, ale smakują troszkę inaczej. Serdecznie polecam do kawy, herbaty oraz jako deser po obiedzie.