Odwrócone ciasto bananowe
Przepis na odwrócone ciasto z karmelizowanymi bananami
Przepis na odwrócone ciasto bananowe to klasyczna i wyjątkowo apetyczna kombinacja puszystego ciasta z bananami oraz karmelizowanym sosem. Delikatne, wilgotne wnętrze ciasta doskonale smakuje w połączeniu z bananami zatopionymi w intensywnym karmelowym sosie, który dodaje ciastu słodyczy i głębi smaku. To szybki i prosty sposób na przygotowanie eleganckiego wypieku, który doskonale sprawdzi się jako deser lub słodka przekąska na każdą okazję. Odwrócone ciasto bananowe to połączenie tradycji z nowoczesnym smakiem, które zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Spis treści
Odwrócone ciasto bananowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta bananowe, to spróbuj takiej wersji z karmelizowanymi bananami na wierzchu.
Odwrócone ciasto bananowe przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22-24 cm.
Składniki
składniki na banany w karmelu
Instrukcja
Jak zrobić odwrócone ciasto z bananami w karmelu
- W rondelku lub na patelni rozpuść razem masło z cukrem trzcinowym- do momentu aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy.55 g masła, 110 g cukru trzcinowego
- Dodaj ziarna z wanilii oraz rum – może zajść gwałtowna reakcja, więc alkohol wlewaj ostrożnie.1 łyżka rumu, 1 laska wanilii
- Przelej karmel do żaroodpornej formy do pieczenia (średnica 22-24 cm).
- Banany obierz i przekrój wzdłuż na trzy plastry, a następnie ułóż je ciasno na karmelu.ok 3 banany
- Miękkie masło utrzyj z cukrem.115 g masła, 150 g cukru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.175 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku, a następnie wsyp połowę mąki.2 jajka
- Zmiksuj całość na niskich obrotach, dodaj mleko i wsyp pozostałą mąkę – nie miksuj długo – tylko do połączenia składników.125 ml mleka
- Przelej ciasto na banany.
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-35 minut – do suchego patyczka
- Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby banany znalazły się u góry.
- Podaj jeszcze na ciepło z gałką lodów :D
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z karmelizowanymi bananami – uwagi
Znowu banany przeszły mi w fazę „dziewczyny lubią brąz” i moje dzieci zaczęło spoglądać na nie z obrzydzeniem. Gdy tak się dzieje, to wiem, że to idealny czas na upieczenie ciasta z bananami. Takie właśnie brązowe i nieatrakcyjne są idealne do wypieków – miękkie i mega aromatyczne. A ja je jeszcze podkręciłam ich smak piekąc odwrócone ciasto z bananami.
Lepiące, karmelowe i wcale nie za słodkie – karmel jest słodziutki – i owszem – taka jego rola, ale już do samego ciasta cukier ograniczyłam, więc całość jest po prostu idealna.
Jeśli chcecie dobrą radę, to koniecznie zjedzcie chociaż jeden kawałek jeszcze ciepłego ciasta bananowego z gałką lodów – rewelacja :D Policzyłam nawet kalorie i kawałek ciasta (przy foremce 22 cm średnicy przewidziałam 12 porcji), to niecałe 290 kalorii – jak na ciacho z karmelem, to bardzo przyzwoita wartość – nie uważacie?
Nie martwcie się jeśli Wasze banany nie osiągnęły jeszcze idealnego brązu – te żółte też będą się idealnie nadawały do ciasta. Teraz już myślę, że absolutnie nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyście pomaszerowali do kuchni i upiekli ciacho :)
A na blogu znajdziecie również inne przepisy na odwrócone karmelowe ciasta – spróbujcie odwrócone ciasto morelowe albo odwrócone ciasto z gruszkami.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na ciasta bananowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta przygotowane z bananami. Na blogu jest niezły wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Odwrócone ciasto bananowe przepis
Odwrócone ciasto to rewelacyjny sposób na pieczenie ciasta. Polega ono zwykle na tym, że na spodzie foremki wylewamy gotowy karmel, albo wysypujemy cukier z masłem, na nim układamy owoce i zalewamy całość ciastem. W trakcie pieczenia owoce się karmelizują i karmel je oblepia. Po upieczeniu obracamy ciasto do góry nogami - stąd odwrócone ciasto. Wtedy owoce w karmelu są na górze ciasta, a my możemy podziwiać jak obłędnie wyglądają. A dodam, że smakują jeszcze lepiej! Ja tak przygotowałam odwrócone ciasto bananowe z bananami w karmelu. I muszę powiedzieć, że to ciasto bananowe z karmelem wyszło obłędne! Jeśli jeszcze nigdy takiego nie jedliście, to koniecznie musicie wypróbować mój dokładny przepis krok po kroku.
Bananowe ciasto z karmelem
Takie bananowe odwrócone ciasto najlepiej podać jeszcze na ciepło, wtedy banany oblepione płynnym karmelem są najlepsze. Koniecznie dodajcie wtedy do tego ciasta bananowego lody! A jeśli taki sposób pieczenia ciasta się wam podoba, to wypróbujcie również moje przepisy na orzechowe ciasto odwrócone, odwrócone ciasto z morelami, kokosowe ciasto odwrócone czy też odwrócone ciasto rabarbarowe.