Rogale Św. Marcina
Przepis na szybkie rogale Św. Marcina na cieście francuskim
Wypróbuj mój przepis na rogale św. Marcina zrobione na gotowym cieście francuskim. Przygotuj sobie masę z białego maku oraz dużą porcję ciasta francuskiego i upiecz takie pyszne, słodkie rogaliki z makiem.
Spis treści
Rogale Św. Marcina przepis krok po kroku
Jeśli masz ochotę na rogale z makiem, ale nie masz czasu na przygotowanie ciasta, to wypróbuj ten szybki przepis!
Rogale Św. Marcina przepis
Składniki
składniki na masę z białego maku do rogali
- około 300 ml mleka
- 150 g białego maku
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów ( blanszowanych)
- 50 g rodzynek
- 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ok 75 g cukru pudru (- około pół szklanki (do smaku))
- 1 jajko (u mnie rozmiar L)
- około 1-2 łyżeczki śmietany ((do nadania konsystencji))
dodatkowe składniki do szybkich rogali św. Marcina
- 1 porcja ciasta francuskiego (duża – około 500 g)
- około 100 g cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka lub wody
- migdały (posiekane – do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić masę z białego maku do rogali
- Zagotuj mleko, do gotującego wsyp mak, zamieszaj, gdy mleko ponownie się zagotuje wyłącz kuchenkę, a garnek przykryj przykrywką.około 300 ml mleka, 150 g białego maku
- Zaparzaj mak przez około 20 minut.
- Po tym czasie przelej go przez sitko i odstaw mak do przestudzenia.
- Rodzynki zalej wrzątkiem, aby napęczniały, po kilkunastu minutach wylej wodę.50 g rodzynek
- Zmiel trzykrotnie mak razem z bakaliami.50 g orzechów włoskich, 50 g migdałów, 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Na koniec do miski z masą dodaj cukier puder, jajko i śmietanę, wymieszaj.ok 75 g cukru pudru, 1 jajko, około 1-2 łyżeczki śmietany
- Przełóż masę do pojemniczka z pokrywką i schłodź w lodówce przez dobę.
Szybkie rogale św. Marcina – przygotowanie
- Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm.1 porcja ciasta francuskiego
- Potnij je na trójkąty.
- Na każdy trójkąt nałóż trochę masy makowej – nie nakładaj na samych brzegach.
- Lekko natnij po środku podstawę trójkątów.
- Zwiń w rogala i odłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Rogale przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ja wstawiłam je do nagrzanego do 35 stopni piekarnika).
- Posmaruj każdy rogal jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
- Piecz w 180 stopniach – tryb góra/dół (ja piekłam na termoobiegu i temperaturze 170 stopni dwie blachy jednocześnie) przez około 20 minut – aż rogale będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
- Z cukru pudru (około 100 g) i mleka lub wody (około 2-3 łyżki dodawane stopniowo) przygotuj lukier.około 100 g cukru pudru, 1-2 łyżki mleka lub wody
- Posmaruj nim rogale i posyp po wierzchu posiekanymi migdałami.migdały
Notatki
Prywatne
Rogale z białym makiem na cieście francuskim – uwagi
Na punkcie rogali św. Marcina oszalała cała Polska, a już na pewno większość blogerów kulinarnych :)
Ja nie mam tego szczęścia i nie mam dostępu do rogali w każdej napotkanej cukierni (tak jak mają Poznaniacy), więc ratuje mnie to, że sobie sama raz na jakiś czas upiekę takie rogale.
Pierwszy raz robiłam je dwa lata temu i wszyscy byli zachwyceni (tutaj macie przepis na cieście półfrancuskim).
Mimo zdania niektórych poznańskich cukierników – ciasto półfrancuskie da się zrobić samodzielnie w domu i oprócz czasu nie wymaga nie wiadomo jak zaawansowanych zdolności kulinarnych – dlatego gorąco zachęcam Was do zrobienia rogali w tej najbardziej oryginalnej wersji :)
Jeśli jednak samodzielne przygotowanie ciasta Was przeraża, to w tym roku upiekłam je na cieście francuskim – ciasto zrobiliśmy sami według sprawdzonego wcześniej przepisu, ale możecie skorzystać z gotowego ciasta ze sklepu :)
Jedyne czego nie mogę Wam odpuścić, to białego maku – wiem, że nie łatwo go dostać w zwykłym sklepie, ale w internecie jest mnóstwo sklepów – łącznie z allegro, gdzie go kupicie bez większego problemu.
Do tego dokupcie sobie orzechy włoskie, migdały blanszowane, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Masę makową najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. Jeśli sami robicie ciasto, to też dobrze przygotować go wcześniej, bo wymaga wielokrotnego wałkowania i schładzania.
Możecie jeszcze przygotować sobie zamiast rogali pyszną drożdżówkę z nadzieniem z białego maku – myślę, że skutecznie może zastąpić rogale :)
I jeszcze jedno – zmieniałam tu trochę przepis na masę makową, więc możecie wybrać, tą która Wam bardziej pasuje (tym razem podaję też jej mniejszą porcję).
Z tej porcji otrzymałam 12 sporych rogali (i zostało mi odrobinę masy makowej – gdzieś tak około 1/4 – jeśli i Wam zostanie, to możecie przygotować z niej np. tarteletki z makiem :))
Polecane przepisy na słodkie rogaliki
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie rogaliki pieczone z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na rogale z białym makiem
Przygotuj dziś ze mną przepyszne rogaliki z białym makiem pieczone z gotowego ciasta francuskiego. Takie rogaliki zrobisz szybciej niż tradycyjne rogale św. Marcina dzięki użyciu ciasta francuskiego. Przygotuj sobie wcześniej masę z białego maku do rogalików, to samo przygotowanie rogalików będzie już ekspresowe. Pamiętaj, że masę z białego maku warto schłodzić przez noc w lodówce! Możesz również użyć gotową masę z białego maku wtedy wystarczy już tylko zawinąć ciasto francuskie z masą makową!