drożdże
Drożdże – przepisy z drożdżami dla każdego!
Drożdże znali już i stosowali starożytni Grecy i Rzymianie.
Prawdziwy renesans przeżyły w 1800 roku kiedy powstała pierwsza fabryka drożdży, a wraz z badaniami Pasteura ulepszono ich produkcję.
Świeże drożdże powinny mieć jasną barwę, delikatny zapach, niekwaśny smak i nie mogą suche lub podsuszone. Takie drożdże dają gwarancję udanego wypieku.
Nadmiar drożdży może nadać wypiekom zły smak, a że świeże drożdże mocno pracują, to nie trzeba ich dawać dużo do wypieków. Na kilogram mąki wystarczy użyć 20-50 g drożdży.
Sól dodana do drożdży „zabije” je, a cukier spowoduje ich rośnięcie i namnażanie. W cieście po dodaniu drożdży zachodzi fermentacja alkoholowa – powstaje dwutlenek węgla i alkohol. Alkohol ulatnia się podczas pieczenia, a dwutlenek węgla zostaje uwięziony przez pęczniejący gluten. W ten sposób po upieczeniu ciasto ma porowatą strukturę – widać w nim pęcherzyki.
W wyrobie ciast i pieczywa możecie również używać drożdże suszone. Z reguły stosuje się ich o połowę mniej niż drożdży świeżych.
Poznajcie moje przepisy na ciasta drożdżowe, pyszne bułeczki drożdżowe, ciasto na pizzę i oczywiście domowe pieczywo.