mleczko kokosowe
Mleczko kokosowe – przepisy dla każdego!
Nie wiem jak Wy, ale ja osobiście bardzo lubię kokosowe smaki i widzę, że tą miłość odziedziczyła po mnie moja córka. Zajada się lodami kokosowymi, ciastami kokosowymi i uwielbia curry z mleczkiem kokosowym :)
Kiedyś dawno temu, to mieliśmy dostęp jedynie do wiórek kokosowych, które w zasadzie używało się głównie jako dekoracja. Nie wiem, czy pamiętacie te wszystkie ciacha, murzynki i serniki z polewą czekoladową i wiórkami na wierzchu?
Sama dalej lubię sobie sypnąć wiórki na górę ciacha – chyba tak z sentymentu :)
Ale częściej wykorzystuję kokos jako składnik ciast i potraw.
Kokos to nie tylko wiórki kokosowe.
To również mleczko i śmietanka kokosowa (takie kupowane najczęściej w puszkach), to mąka kokosowa (pyszna, chociaż bardzo kapryśna) a także cukier kokosowy (o pysznym, mocnym, lekko kawowym smaku).
Nie zapominajmy również o oleju kokosowym – najlepiej takim nierafinowanym. Olej kokosowy jest bardzo zdrowy i możecie nim zastąpić tłuszcz dodawany do ciast i potraw.
Produkty z kokosa są bardzo często wykorzystywane w różnych dietach, bo są bezglutenowe, wegańskie i przede wszystkim zdrowe.
Warto włączyć je do swojej codziennej diety. A takie ciasto z mąką kokosową albo na oleju kokosowym jest nie tylko pyszne, ale także zdrowsze i mniej kaloryczne.
Zapoznajcie się z moimi kokosowymi przepisami i wybierzcie coś pysznego dla siebie.