Spalony sernik baskijski
Przepis na delikatny baskijski sernik z karmelizowanym wierzchem
Co to jest sernik baskijski? To zachwycający bardzo delikatny i aksamitny sernik z charakterystycznym przypieczonym na ciemnobrązowo wierzchem. Ten sernik z San Sebastian jest bardzo prosty do zrobienia, a z moim przepisem krok po kroku ze zdjęciami z przygotowania na pewno upieczesz najlepszy baskijski sernik. Sprawdź koniecznie mój przepis i zobacz jak zrobić puszysty sernik.
Spis treści
Spalony sernik baskijski PRZEPIS krok po kroku
Jeśli jeszcze do tej pory nie piekłaś/eś słynnego sernika baskijskiego, to koniecznie wypróbuj mój przepis i zobacz czemu tak zachwycił cały świat :)
Spalony sernik baskijski przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na sernik baskijski
- 1 kg twarogu (użyłam taki na serniki Piątnicę, może też być Philadelphia)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 5 jajek (rozmiar L)
- 500 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)
- 2 łyżki mąki (pszennej – przesianej)
Instrukcja
Jak zrobić baskijski sernik
- Rozgrzej piekarnik do 210 stopni (tryb góra-dół).
- Zmiksuj twaróg z cukrem i cukrem z wanilią aż się ładnie połączą i cukier się rozpuści – około 4-5 minut.1 kg twarogu, 1 łyżka cukru z wanilią, 200 g cukru
- Dodaj pojedynczo jajka do masy twarogowej i po każdym jajku dokładnie zmiksuj.5 jajek
- Wlej powoli śmietanę kremówkę ciągle miksując.500 ml śmietany kremówki
- Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.2 łyżki mąki
- Formę do pieczenia wyłóż dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby wystawały ponad foremkę – nie zaginaj go na zewnątrz.
- Przelej masę sernikową do foremki (będzie bardzo płynna).
- Piecz przez około godzinę – wierzch ma być spalony, ale środek ma się jeszcze lekko ruszać.
- Wyjmij sernik z piekarnika i postaw na kratce do ostudzenia.
- Ostrożnie zdejmij rant i pozostaw sernik na blacie do zupełnego ostudzenia.
- Ostrożnie oderwij papier do pieczenia z boków ciasta i przenieś na paterę.
- Nie schładzaj go w lodówce przed podaniem.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Jak zrobić sernik baskijski – wskazówki
Już od dłuższego czasu miałam ochotę na ten spalony sernik baskijski i w końcu go upiekłam. W smaku sernik smakuje jak sernik ;) za to jest faktycznie bardzo lekki i aksamitny. Dużą zaletą tego sernika baskijskiego jest bardzo proste wykonanie i podstawowe składniki.
Jaki twaróg do sernika baskijskiego?
Aby sernik po upieczeniu był aksamitny i jednocześnie fajnie mazisty potrzebujecie dobry twaróg. Możecie tu użyć serek Philadelphia, albo bardzo dobrej jakości twaróg na serniki. Ja swój spalony sernik piekłam z twarogu w wiaderku Piątnicy. Możecie też część twarogu zastąpić serkiem mascarpone. Poza tym potrzebujecie tu śmietanę kremówkę, jajka, cukier i trochę mąki (dobrze aby były w temperaturze pokojowej).
Jak piec sernik baskijski?
Ten sernik pieczemy trochę inaczej niż większość serników. Ja uwielbiam piec serniki w niższej temperaturze, za to dłużej. Tutaj to się nie sprawdzi! Sernik pieczemy w wysokiej temperaturze – ja piekłam go w 210 stopniach przez około godzinę. Ta wysoka temperatura powoduje, że wierzch sernika mocno się opieka i karmelizuje nabierając słodyczy. Możecie również baskijski sernik upiec w 220 stopniach – wtedy pieczcie go krócej.
Kiedy wiadomo, że sernik jest gotowy?
Sernik z San Sebastian jest gotowy, gdy wierzch jest już mocno brązowy, ale środek jest jeszcze lekko luźny i delikatnie trzęsący. Wtedy wyjmij go z piekarnika i ostudź. Jak widzisz ten sernik to prawdziwy hit! Nic dziwnego, że wiele osób mówi, że to najlepszy sernik na świecie. W zasadzie ten spalony sernik nie może nie wyjść. Bo wszystko co może pójść źle, tu idzie źle i tak ma być. Sernik baskijski rozkoszny w smaku i idealny w swojej konsystencji to prawdziwa uczta dla podniebienia – spróbujcie koniecznie.
Jak podać baskijski sernik?
Sernik pieczemy w wysokiej temperaturze i on w trakcie bardzo mocno wyrasta (stąd foremkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, który wystaje ponad nią), a potem opada. Jeśli więc zawsze mieliście problemy z opadającym sernikiem to upieczcie ten spalony sernik baskijski i powiedzcie, że dokładnie tak ma być. Ma być spalony i opadnięty! Jeszcze jedna zaleta tego sernika – jego się nie schładza przed podaniem. On wręcz powinien być podawany w temperaturze pokojowej. Ja go nawet na noc nie chowałam do lodówki, tylko pozostawiłam na blacie – przykryty pokrywką z mikrofalówki, aby nie wysychał. Tylko dajcie mu chociaż dwie godzinki na ostygnięcie zanim się do niego dobierzecie. Sernik podajcie z odrobiną bitej śmietany i filiżanką kawy – nic więcej tu nie potrzeba :)
Sernik baskijski kalorie
Ile kalorii ma sernik baskijski? Otóż niewiele :) To sernik pieczony bez spodu – więc już na dzień dobry obcinamy kalorie. Do tego nie ma żadnych mocno kalorycznych dodatków jak np. czekolada. Możecie sobie porównać kaloryczność z innym sernikiem – np. sernik z białą czekoladą i chałwą – ten to dopiero ma się czym pochwalić ;) Tu sernik ma w 100 g niecałe 250 kalorii – i to przy użyciu tłustego twarogu na serniki z wiaderka. Dlatego spokojnie mogą zjeść go osoby na diecie.
Myślę, że ten baskijski sernik ma same plusy i żadnych minusów
- podstawowe składniki
- bardzo proste wykonanie
- pieczenie, które zawsze wychodzi
- idealny aksamitny sernik
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach jak wam smakował :)
Ps. Wypróbuj inne moje przepisy na serniki, polecam między innymi orzechowy sernik rosyjski, sernik londyński, sernik z sosem malinowym, sernik na mleku w proszku czy sernik na mleku skondensowanym.
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na rewelacyjne serniki i ciasta sernikowe. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na spalony sernik baskijski
Sernik baskijski to bardzo popularny sernik hiszpański. Ogromną zaletą tego sernika jest bardzo proste i szybkie wykonanie. Do tego potrzebujecie do niego jedynie podstawowych składników. Spalony sernik uda się każdemu, bo wszelkie wady powstające przy pieczeniu sernika tu stają się jego zaletami. Sernik jest spalony, najpierw mocno rośnie, a potem opada. Za to ten aksamitny sernik jest lekki i bardzo kremowy. Na dodatek spalony sernik baskijski nie jest schładzany w lodówce. Możecie więc go podać jak tylko ostygnie - tak mniej więcej 1-2 godziny po upieczeniu. Jeśli lubicie sernik bez spodu, to wypróbujcie ten dokładny przepis krok po kroku. Myślę, że taki puszysty sernik kremowy zasmakuje każdemu!
Baskijski sernik palony przepis
Spalony sernik baskijski wykonacie w około 20 minut, a potem już tylko godzina pieczenia. Sernik baskijski pieczemy w wysokiej temperaturze, tak aby jego wierzch się przypiekł - ma wyglądać na spalony. Ale nie bójcie się - w smaku nie czuć spalenizny. Bardziej jest to taki karmelowy smak. Spalony sernik baskijski bardzo mocno rośnie w trakcie pieczenia. Dlatego odpowiednio przygotujcie formę do pieczenia. Wyłóżcie ją dwoma kawałkami papieru do pieczenia - jeden na drugim i połóżcie tak aby wystawały chociaż kilka centymetrów ponad foremkę. Aksamitny sernik bez spodu podajemy w temperaturze pokojowej. Możecie dodać do niego trochę bitej śmietany i świeże owoce, lub ulubioną konfiturę. Gorąco polecam wam ten spalony sernik baskijski - koniecznie upieczcie!
Zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na serniki, polecam między innymi sernik z trzech składników, tarta sernikowa z malinami, sernik cappuccino, sernik z wiśniami, sernik chatka puchatka, sernik sezamowo-daktylowy czy sernik izaura.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis - szczególnie jeśli uwielbiacie serniki tak jak ja. To pyszny, mocno kremowy, delikatny i jednocześnie wilgotny sernik pieczony bez spodu. Idealny do kawy i herbaty.