Tort z Kubusiem Puchatkiem
Babeczki marmurkowe

ciasto kokosowe z budyniem_6

Po domowym sukcesie jabłecznika z budyniem, upiekłam kolejne ciasto z budyniem – tym razem w zasadzie występuje w roli głównej, a uzupełnieniem do niego jest kokos 🙂

Dzisiaj zapraszam Was na ciasto kokosowe z budyniem – na kruchym spodzie, z dużą ilością budyniu i masą z wiórek kokosowych i piany z białek.

Z podanej poniżej porcji otrzymacie wielką blachę przepysznego ciasta – i nie musicie się martwić, bo na drugi dzień ciasto jest chyba nawet smaczniejsze 🙂

Jeśli jesteście wielbicielami kokosanek, to również to ciasto Wam posmakuje, a dodam, że oprócz rewelacyjnego smaku, ciasto obłędnie pachnie 🙂

Podaję przepis na blaszkę około 19/30 cm.

ciasto kokosowe z budyniem_1

ciasto kokosowe z budyniem_3

ciasto kokosowe z budyniem_4

ciasto kokosowe z budyniem_8

Ciasto kokosowe z budyniem
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 100 g masła
  • 25 g (łyżka) margaryny (może być masło lub smalec)
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek cukru
masa kokosowa:
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 100 g cukru (można dać trochę mniej)
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzone masło
Wykonanie
ciasto:
  1. Z masła, margaryny, mąki, proszku do pieczenia i jajek wyrób ciasto, dodaj po trochu zimną wodę - do kilku łyżek - tylko tyle, aby ciasto dało się ładnie połączyć.
  2. Rozwałkuj ciasto na wielkość foremki (około 19/30 cm) i wylep nim przygotowaną foremkę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
  3. Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach.
masa budyniowa:
  1. Odlej niepełny kubek mleka, resztę zagotuj razem z cukrem.
  2. W odlanym mleku rozmieszaj budynie, dodaj je do mleka i energicznie mieszaj, aż budyń zgęstnieje (jeśli przygotowujesz go wcześniej, to gorący budyń przykryj kawałkiem foli spożywczej, tak aby dotykała powierzchni).
  3. Masę budyniową wyłóż na podpieczony spód.
masa kokosowa:
  1. Białka ubi na sztywną pianę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż masa będzie biała i lśniąca (podobnie jak przygotowuje się bezę).
  2. Do gotowej piany dodaj żółtka, wiórki kokosowe i rozpuszczone masło - krótko zmiksuj.
  3. Wyłóż masę na masę budyniową.
  4. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 40-50 minut.
  5. Po upieczeniu ostudź.

Przepis pochodzi z dodatku „Słodkie klimaty” (Moje Gotowanie) z 2014 roku – podaję przepis po moich zmianach.

Tort z Kubusiem Puchatkiem
Babeczki marmurkowe

Related Post