Trufle kawowe
Torcik mocno czekoladowy

 

Dziś mam dla Was przepyszne ciasto rabarbarowe z lekko korzennym aromatem 🙂

Swój niezwykły smak ciasto zawdzięcza dodatkowi mielonego imbiru i cynamonu, które świetnie się komponują z kwaskowatym rabarbarem.

Wierzch ciasta obwicie posypałam kruszonką z cynamonem.

Ciasto jest bardzo aromatyczne, nie za słodkie i do tego proste do zrobienia.

Podana porcja jest na formę około 22/22 cm lub 24/24 cm.

Zajrzyjcie też do pozostałych przepisów z rabarbarem – np. na odwrócone ciasto rabarbarowe lub na ciasto rabarbarowo-kokosowe.

 

rabarbarowe z kruszonką2

rabarbarowe z kruszonką3

rabarbarowe z kruszonką zbiorowe

Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru (użyłam brązowy)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • około 250 g pokrojonego rabarbaru (mniej więcej 3 łodygi)
kruszonka:
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru (użyłam brązowy)
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem jajka z cukrem.
  2. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem w misce.
  3. Dodaj suche składniki do masy jajecznej na zmianę z maślanką.
  4. Na koniec dodaj olej i wymieszaj.
  5. Wylej ciasto do przygotowanej foremki.
  6. Wyłóż na wierzch rabarbar.
  7. Składniki kruszonki zmieszaj razem.
  8. Kruszonkę wyłóż na ciasto.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).

 

Przepis własny.

Trufle kawowe
Torcik mocno czekoladowy

Related Post