Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe
Przepis na ciasto bez pieczenia czekoladowo-brzoskwiniowe
Zapraszam na przepyszne ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe. To ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami i galaretką oraz dwoma rodzajami kremu jest bardzo proste do zrobienia, a jednocześnie doskonale smakuje i świetnie wygląda. Sprawdzi się zarówno jako ciasto na imprezę jak i na weekend do kawy. Sprawdźcie przepis i zobaczcie jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu.
Spis treści
Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe bez pieczenia przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne kremowe ciasta z galaretką i owocami, a nie lubisz ich piec, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia
- ok 200 g czekoladowych herbatników
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 600 ml gorącej wody
- 1 puszka brzoskwiń
składniki na warstwę straciatella:
- 100 g gorzkiej czekolady (tartej na tarce lub dobrze posiekanej)
- 250 ml śmietany kremówki (bardzo zimnej – użyłam 30%)
- 250 g serka mascarpone (bardzo zimnej bardzo zimnej )
- 3 łyżki cukru pudru (- lub do smaku)
- 3 łyżeczki żelatyny ( plus tyle wody, aby zakryć żelatynę)
składniki na warstwę cappuccino:
- 500 ml śmietany kremówki (zimnej – użyłam 30%)
- 3 łyżki cukru pudru ( – lub do smaku)
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (- rozpuszczonej w minimalnej ilości wody i ostudzonej)
- 2 łyżki żelatyny ( plus trochę wody do jej rozpuszczenia)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto na zimno
- Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż folią spożywczą lub aluminiową.
- Na dnie połóż jedną warstwę herbatników.ok 200 g czekoladowych herbatników
- Przygotuj warstwę straciatella – zimne mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem aż będą gęste.250 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru
- Żelatynę zalej małą ilością zimnej wody i odstaw na około 5 minut do napęcznienia – po tym czasie podgrzej ją, aby stała się płynna.3 łyżeczki żelatyny
- Dodaj do żelatyny kopiastą łyżkę śmietany z mascarpone – delikatnie wymieszaj – przelej do reszty masy i energicznie zmiksuj.
- Wsyp tartą czekoladę i wymieszaj łyżką.100 g gorzkiej czekolady
- Przełóż masę na herbatniki – wyrównaj.
- Ułóż drugą warstwę herbatników.
- Przygotuj warstwę cappuccino – śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i ostudzoną kawę – zmiksuj.500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Przygotuj żelatynę podobnie jak masie staraciatella – dodaj do niej łyżkę masy kawowej, wymieszaj i dodaj do reszty masy.2 łyżki żelatyny
- Przełóż masę kawową na herbatniki, wyrównaj.
- Wstaw ciasto do lodówki i w tym czasie przygotuj galaretki – rozpuść je w 600 ml gorącej wody – odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.600 ml gorącej wody, 2 galaretki brzoskwiniowe
- Brzoskwinie posiekaj w kostkę, wyłóż na masę kawową.1 puszka brzoskwiń
- Zalej całość tężejącą galaretką.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin – a najlepiej przez noc – aby herbatniki zmiękły.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami – uwagi
Mam dla was kolejne rewelacyjne ciasto bez pieczenia – ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe. To czekoladowe ciasto na zimno jest niezwykle proste i szybkie do zrobienia, a smakuje wręcz rewelacyjnie. Jeśli więc nie macie ochoty na pieczenia ciasta, albo macie problem z piekarnikiem, to koniecznie zobaczcie mój przepis i przygotujcie to ciasto z brzoskwiniami. Na czekoladowych herbatnikach, z dwoma pysznymi kremami.
Jak zrobić czekoladowe ciasto na zimno z brzoskwiniami – wskazówki
Przygotujcie sobie większe opakowanie herbatników – polecam tu herbatniki czekoladowe, ale jeśli nie macie, to spokojnie możecie użyć zwykłe. Wtedy zaczynamy robić kremy do przełożenia tymi herbatnikami. Jedna warstwa, to krem sernikowy zrobiony z dodatkiem serka mascarpone oraz tartą czekoladą. Ja użyłam gorzką czekoladę, bo nie lubię zbyt słodkich deserów. Możecie też oczywiście użyć mleczną czekoladę – wtedy ciasto będzie słodsze. Druga warstwa jest kawowa i do ubitej śmietany kremówki dodałam mocną kawę. Jeśli nie lubicie kawy, to możecie zamiast niej dodać rozpuszczone słodzone kakao, albo kawę inkę.
Na koniec przygotowujecie warstwę brzoskwiniową. Brzoskwinie z puszki odsączcie i pokrójcie w niedużą kostkę. Galaretki rozpuśćcie w gorącej wodzie – ale używamy jej tu mniej niż jest podane na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie tężeć wylewacie ją na pokrojone brzoskwinie. Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe chowacie do lodówki – najlepiej na całą noc. Tak aby herbatniki mogły zmięknąć od kremów. Wtedy pokrojenie ciasta nie będzie stanowiło żadnego problemu.
Jak zrobić inne wersje smakowe tego ciasta?
Możecie również wypróbować inne wersje tego pysznego ciasta – brzoskwinie możecie zastąpić np. malinami i zalać je malinową galaretką, albo truskawkami i truskawkową galaretką. Myślę, że w każdej wersji to ciasto bez pieczenia z galaretką owocową będzie smakowało wyśmienicie!
Koniecznie wypróbujcie ten przepis, szczególnie, że całość jest lekka, nie za słodka oraz bardzo prosta do zrobienia. Efekt wow osiągnięty niewielkim kosztem i niewielką pracą :) Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało ciasto i czy robiliście je w innej wersji smakowej :)
Ps. Jeśli lubicie takie ciasta na zimno – bez odpalania piekarnika, to koniecznie wypróbujcie także przepisy na kostkę czekoladowo-pomarańczową, kostkę malinową albo chałwowca na herbatnikach :)
Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta, które nie wymagają pieczenia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepyszne przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe przepis
Przepis na ciasto bez pieczenia z warstwą straciatella, kawową i galaretką brzoskwiniową. Wypróbuj przepis na proste ciasto na zimno z pysznymi warstwami i owocami w galaretce. Jeśli nie masz ochoty na pieczenie, to możesz zrobić to czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia. Warstwa straciatella doskonale smakuje z kremem kawowym i brzoskwiniami w galaretce. Ciasto straciatella z brzoskwiniami i galaretką smakuje wyśmienicie, a do tego otrzymacie go sporą blachę.
Przepis na ciasto straciatella z brzoskwiniami
Dokładny przepis krok po kroku i dobre składniki dają gwarancję udanego ciasta. Ciasto bez pieczenia z galaretką na herbatnikach możecie przygotować na święta i nie tylko. Idealnie sprawdzi się na różne okazje i imprezy. Zróbcie to ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe na Sylwestra, albo zabawę karnawałową. Wykorzystaj brzoskwinie z puszki, a w sezonie na te pyszne soczyste owoce możesz użyć świeże owoce. Wtedy przed dodaniem ich do ciasta zdejmij z nich najpierw skórkę. Możesz również wykorzystać inne owoce aktualnie dostępne i dobrać do nich pasującą smakiem galaretkę.
Wypróbuj również inne moje wypieki z brzoskwiniami - między innymi polecam sernik z makiem i brzoskwiniami, drożdżowe ciasto melba, maślane ciasto z brzoskwiniami albo karpatkę z kremem bawarskim i brzoskwiniami.