Ciasto Stefanka przepis
Przepis na miodowe ciasto Stefanka z kremem grysikowym z kaszy manny
Zapraszam dziś na przepis na ciasto Stefankę. To pyszne ciasto idealnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia oraz w okresie karnawału. Można go przygotować z wyprzedzeniem, więc przed samymi świętami będziecie mieć mniej pracy :) Miodowe blaty ciasta przełożone są kremem grysikowym i śliwkowymi powidłami, a całość tworzy pyszne połączenie. Zobaczcie mój przepis krok po kroku razem ze zdjęciami z wykonania i zobaczcie jak zrobić ciasto Stefankę w domu.
Spis treści
Ciasto Stefanka z kremem grysikowym przepis krok po kroku
Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na świąteczne ciasto, którym zachwycisz zarówno rodzinę jak i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto Stefanka przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 20/30 cm lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto miodowe
- 200 g masła (zimnego)
- 500 g mąki (pszennej – typ 450-500)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g cukru pudru (- 2/3 szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu (70 g)
- 2 jajka (rozmiar L)
składniki na krem grysikowy do Stefanki
- 500 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 łyżek kaszy manny
- 200 g masła (miękkiego)
- 70 g cukru pudru (1/2 szklanki – lub do smaku)
składniki na polewę czekoladową do Stefanki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 1 łyżka miodu
- orzechy (posiekane do dekoracji – opcjonalnie)
dodatkowo do ciasta Stefanka
- powidła śliwkowe (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto miodowe do Stefanki
- Mąkę, sodę, cukier puder, cukier waniliowy posiekaj razem z masłem pokrojonym na kawałki – możesz to zrobić nożem, albo jak ja w malakserze.500 g mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 100 g cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 200 g masła
- Dodaj jajka i miód i zagnieć gładkie ciasto – gdyby nie chciało się ładnie połączyć możesz dodać odrobinę zimnej wody.2 jajka, 2 łyżki miodu
- Podziel ciasto na trzy równe porcje.
- Rozwałkuj jedną porcję ciasta na wielkość foremki – najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia.
- Przełóż ciasto do foremki i jeśli trzeba dotnij go nożykiem i nadmiarowe ciasto dolep do spodu.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 15 minut – aż będzie rumiane.
- W czasie gdy ciasto się piecze, rozwałkuj następny kawałek.
- Wyjmij upieczone ciasto razem z papierem i odstaw do wystudzenia.
- Wstaw drugi blat i rozwałkuj następny.
- Wszystkie upieczone blaty ostudź.
Jak zrobić krem z kaszy manny do Stefanki
- Do rondelka wlej mleko, dodaj do niego cukier waniliowy i kaszę mannę. Gotuj często mieszając przez około 15 minut – aż kasza będzie gęsta.500 ml mleka, 1 łyżka cukru waniliowego, 5 łyżek kaszy manny
- Zdejmij rondelek z ognia, przykryj wierzch kaszy folią spożywczą – tak aby ją dotykała i odstaw do zupełnego wystygnięcia – ale w temperaturze pokojowej.
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i puszyste – przez mniej więcej 10 minut.200 g masła, 70 g cukru pudru
- Zeskrob masło ze ścianek miski i miksując na średnich obrotach dodawaj po łyżce ostudzoną kaszę – miksuj do połączenia składników.
Ciasto Stefanka – złożenie
- W formie ułóż jeden z blatów ciasta miodowego – możesz go posmarować kilkoma łyżkami powideł śliwkowych.powidła śliwkowe
- Na ciasto wyłóż połowę kremu z kaszy manny.
- Na kremie ułóż drugi blat ciasta i jeśli chcesz to go też posmaruj powidłami.
- Wyłóż resztę kremu i ułóż na nim ostatni blat ciasta.
Jak zrobić polewę czekoladową do Stefanki
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę i miód – wymieszaj dokładnie.100 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżka miodu
- Polej polewą wierzch ciasta.
- Na koniec posyp stefankę posiekanymi orzechami albo np. kandyzowaną skórką pomarańczową.orzechy
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Miodowe ciasto Stefanka z kremem grysikowym – uwagi
Zapraszam was dziś na ciasto miodownik duża blacha z kaszą manną.
To przepyszne miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny i masła będzie idealne na święta i różne rodzinne okazje. Takie ciasta warstwowe zawsze pięknie się prezentują i świetnie smakują.
Do tego to przepis na dużą blachę, więc pozwala na poczęstowanie ciastem dużej ilości osób. Na pewno wystarczy go zarówno dla rodziny jak i zaproszonych gości. Spróbuj koniecznie!
Jak zrobić ciasto Stefanka – wskazówki i porady
Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed planowaną imprezą, bo blaty miodowe potrzebują czasu aby zmięknąć do kremu.
Zresztą same ciasto miodowe możesz upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.
Gdy będziesz już mieć gotowe blaty ciasta, to zrób krem z kaszy manny i miękkiego masła.
Kaszę mannę gotuj w mleku aż mocno zgęstnieje i ostudź ją w temperaturze pokojowej. Dobrze jest wierzch przykryć folią spożywczą, wtedy nie utworzy się na kaszy taka twardsza warstwa.
Ostudzoną kaszę (ale dalej w temperaturze pokojowej) dodaj do zmiksowanego do białości masła. Aby krem grysikowy się nie zwarzył musisz bardzo dobrze zmiksować masło przed dodaniem kaszy manny. Najlepiej miksować przez przynajmniej kilka minut – aż masło nabierze puszystości i stanie się prawie białe.
Ja od dłuższego czasu ograniczam ilość cukru w swoich wypiekach i tu także dałam go mniej.
Jeśli macie „słodki ząb”, to możecie dać więcej cukru do kremu grysikowego (możecie go dodać nawet po zmiksowaniu kaszy z masłem).
Blaty miodowe po upieczeniu są twarde i suche.
Dlatego oprócz kremu posmarowałam je powidłami śliwkowymi.
Na koniec ciasto polałam polewą z gorzkiej czekolady z odrobiną miodu. Jeśli wolicie mleczną czekoladę, to zrezygnujcie z miodu i użyjcie mniej śmietany kremówki.
Tak przygotowane ciasto Stefanka możecie dodatkowo posypać posiekanymi orzechami i ostawić na przynajmniej dwa dni do zmięknięcia.
Jak przechowywać ciasto Stefankę?
Ciasto przechowuj poza lodówką – najlepiej w temperaturze pokojowej. Stefanka jest ciastem, które jest najlepsze po 2-3 dniach, gdy spody miodowe zmiękną od kremu.
Ciasto Stefanka powinno stać w temperaturze pokojowej (ja foremkę zawinęłam tylko w folię spożywczą).
Moja Stefanka z orzechami po jednym dniu już nadawała się do jedzenia, ale jeszcze lepsza była po dwóch dniach.
Pysznie smakowała z filiżanką kawy – ja ją nawet leciutko polewałam kawą, aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne :) Taki mój tip dla was :)
Ps.
Zapraszam was także do wypróbowania moich przepisów na ciasta z kremem, np. ciasto śliwka w rumie, lekkie ciasto Danio, bezę z kremem malinowym, kostka jabłkowa z kajmakiem albo ciasto kokosowe bez pieczenia.
Polecane przepisy na warstwowe ciasta na święta
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na przepyszne i efektownie wyglądające warstwowe ciasta z kremem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy – każdy z nich jest inny i inaczej smakuje, ale każdy jest rewelacyjny!
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto Stefanka
Przepis na popularne, tradycyjne miodowe ciasto przekładane kremem grysikowym z kaszy manny. Stefanka to ciasto z kaszą manną dodawaną do kremu maślanego. Ja lubię ciasta mniej słodkie, więc swoją Stefankę przygotowałam również na mniejszej ilości cukru. Dodatkowo blaty ciasta miodowego posmarowałam powidłami śliwkowymi. Powidła dodały ciastu fajnego smaczku. Ciasto stefanka z kaszy manny to bardzo popularne ciasto pieczone często na Boże Narodzenie. Ale jest na tyle uniwersalne, że możecie je przygotować na Sylwestra, Komunię świętą czy też rodzinne uroczystości.
Moje ciasto stefanka z orzechami i czekoladową polewą to pyszne przekładane ciasto z kremem, które zasmakuje każdemu. Na dodatek otrzymacie dużą blachę ciasta, którego wystarczy dla wszystkich gości.
Ciasto Stefanka z kaszy manny
Krem grysikowy z kaszy manny to podstawa tego ciasta. Krem z kaszy manny smakuje zupełnie inaczej niż krem budyniowy i ma inną strukturę. Wspaniale uzupełnia się z kruchym ciastem miodowym. Przygotujcie swoje ciasto Stefankę z kaszą manną kilka dni wcześniej. To jest ciasto, który musi postać, aby blaty ciasta miodowego zmiękły od kremu z kaszy manny. Najlepiej zacząć je jeść po 2 dniach. Ciasto przechowujemy najlepiej w temperaturze pokojowej. W zimnie ciasto będzie twardnieć. Wtedy trzeba go potrzymać w cieple przez około 2 godziny, aby znowu zmiękło.
Polecam wam także inne moje wypieki z ciast przekładanych kremem, między innymi: ciasto pani Walewska, norweskie ciasto bezowe, ciasto Minotaur albo ciasto góra lodowa.