Czekoladowe ciasto euforia
Przepis na czekoladowe ciasto euforia z makiem
Zapraszam dziś na rewelacyjne czekoladowe ciasto z makiem i kremem czekoladowym. Ciasto Euforia to wspaniałe ciasto warstwowe złożone z pysznego i wilgotnego ciasta czekoladowego przełożonego obłędnym kremem czekoladowym i ciastem makowym. Takie ciasto doskonale sprawdzi się na święta i różne specjalne okazje, szczególnie, że ciasto jest na dużą blachę i można go pokroić na wiele kawałków. Zobaczcie mój przepis na euforię i sprawdźcie jak zrobić pyszne ciasto na święta.
Spis treści
Czekoladowe ciasto euforia przepis krok po kroku
Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na ciasto z makiem, którym zaskoczysz i zachwycisz całą rodzinę i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Czekoladowe ciasto euforia przepis
Wyposażenie
- Przepis na blachę o wielkości około 23/33 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe do ciasta euforia
- 6 białek (- z jajek rozmiar L )
- 3 łyżki cukru
- 6 żółtek
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki oleju (- 80 ml)
- 120 ml kawy (przestudzonej (z 1 łyżeczki kawy))
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na ciasto makowe z orzechami
- 150 g maku (suchego mielonego )
- 100 g masła (miękkiego)
- 100 g cukru pudru ((2/3 szklanki) )
- 4 żółka ( – z jajek rozmiar L )
- 4 białka
- 100 g orzechów włoskich ((1 szklanka) – posiekanych)
składniki na krem czekoladowy z kajmakiem do ciasta euforia
- 200 g czekolady (gorzkiej )
- 100 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 300 g masy kajmakowej (z puszki)
dodatkowo do ciasta euforia
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowe:
- Żółtka utrzyj z cukrem aż będą gęste i jasne.100 g cukru, 6 żółtek
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao.2 łyżki gorzkiego kakao, 150 g maku, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do utartych żółtek dodaj olej i krótko zmiksuj.1/3 szklanki oleju
- Dodaj mąkę oraz kawę i zmiksuj na niskich obrotach.
- Białka ubij razem z 3 pozostałymi łyżkami cukru – ubijaj aż piana będzie gęsta.6 białek, 3 łyżki cukru
- Dodaj białka w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy o wielkości około 23/33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój ciasto na dwa blaty.
- Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz nasączyć ciasto lekką kawą, albo herbatą.
Jak zrobić ciasto makowe z orzechami
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę.100 g masła, 100 g cukru pudru
- Dodaj do masy po jednym żółtku i krótko zmiksuj.4 żółka
- Wsyp mak mielony i zmiksuj.150 g maku
- Dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.100 g orzechów włoskich
- Białka ubij aż będą sztywne, a następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.4 białka
- Formę do pieczenia o wielkości 23/33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem czekoladowy do ciasta
- Czekoladę połam na kawałki, umieść w żaroodpornej misce, dodaj śmietanę.200 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
- Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą – tak aby dno miski nie dotykało do powierzchni wody.
- Poczekaj aż czekolada się rozpuści i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw czekoladę do wystudzenia.
- Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową.250 g serka mascarpone, 300 g masy kajmakowej
- Dodaj ostudzoną czekoladę i dokładnie zmiksuj.
- Odłóż 2-3 czubate łyżki masy.
Ciasto euforia – wykończenie:
- Spodni blat ciasta czekoladowego posmaruj połową powideł (możesz też najpierw nasączyć go lekką kawą), na powidła wyłóż połowę kremu i rozsmaruj równomiernie.1 słoiczek powideł śliwkowych
- Połóż na kremie ciasto makowe.
- Posmaruj je resztą powideł i resztą kremu.
- Połóż drugi blat ciasta czekoladowego.
- Posmaruj go odłożonym wcześniej kremem.
- Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z makiem i kremem – uwagi
Przepis na to czekoladowe ciasto euforia wypatrzyłam na blogu Marta gotuje. Ona zrobiła je na kremie maślanym. Ja nie jestem fanką kremów maślanych, więc postanowiłam zrobić swoją wersję. I tak powstała moja euforia – czekoladowy biszkopt z kremem na bazie serka mascarpone. Wyszło pysznie, nie tak maślano i przy okazji pewnie troszkę mniej kalorycznie. Takie ciasto wspaniale wygląda i świetnie smakuje. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, albo jako ciasto na różne rodzinne imprezy i okoliczności. Spróbujcie koniecznie!
Jak zrobić ciasto euforia – wskazówki i porady
Pieczemy czekoladowe ciasto o lekko kawowym aromacie. To ciasto jest bardziej wilgotne od tradycyjnego biszkoptu, bo dodajemy do niego nie tylko zaparzoną kawę ale również trochę oleju. Jeśli nie chcecie używać zwykłej kawy – ze względu na dzieci, to możecie zrobić ją na bazie kawy inki. Ciasto czekoladowe możecie przygotować dzień albo dwa wcześniej i przechować zawinięte w folię spożywczą, aby nie obsychało.
Oddzielnie pieczemy ciasto z maku i orzechów. To ciasto typu ucieranego, gdzie miękkie masło najpierw ucieramy z cukrem na puszystą masę. Potem dodajemy pozostałe składniki i mieszamy już krótko do połączenia. To ciasto też można upiec wcześniej i przechować owinięte w folię. Gdy macie gotowe ciasto czekoladowe i ciasto makowe, to dalsze przygotowania będą już prostsze i szybsze.
Jak zrobić krem czekoladowo-kajmakowy?
Do przygotowania kremu do ciasta euforia będziecie potrzebować czekoladę – polecam tu użyć czekoladę gorzką, bo do kremu dodajemy również sporo słodkiej masy kajmakowej z puszki. Jeśli jednak macie „słodki ząb” i słodkie ciasta lubicie najbardziej, to zamiast gorzkiej czekolady możecie użyć mleczną. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej – czyli do mniejszego garnka nalejcie na dno wody i ustawcie ją do gotowania. Na górze połóżcie żaroodporną szklaną lub metalową miskę i przełóżcie do niej połamaną czekoladę. Miska będzie się ogrzewać od parującej wody i czekolada się rozpuści. Gdy będziecie już mieć rozpuszczoną czekoladę to robimy krem czekoladowy i przekładamy nim ciasto czekoladowe i ciasto makowe. Ciasto chowamy do lodówki, aby się schłodziło i przeszło smakami.
Ciasto jest bardzo podzielne, a wychodzi go duża blacha. Dlatego świetnie sprawdzi się na różne uroczystości, czy też na święta. Spróbujcie koniecznie!
Polecam wam również do wypróbowania Ciasto Michałek, Ciasto Kukułka oraz Chałwowca :)
Polecane przepisy na warstwowe ciasta z makiem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na niezwykłe ciasta z makiem idealne na święta i różne uroczystości. Tutaj polecam takie trzy przepisy, które na pewno zachwycą wszystkich!
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na Ciasto Euforia
Ciasto Euforia to przepyszne ciasto przekładane złożone z czekoladowego biszkoptu, ciasta makowo-orzechowego oraz kremu czekoladowo-kajmakowego. Całość tworzy pyszne połączenie, któremu trudno się oprzeć. To ciasto czekoladowe idealnie nadaje się na święta Bożego Narodzenia i na różne specjalne okazje. Przepis na ciasto Euforia nie jest trudny, ale wymaga etapowego przygotowania. Gdy macie upieczony biszkopt czekoladowy i ciasto z makiem, to już samo skończenie ciasta jest szybkie. Dobrze jest ciasto przełożyć kremem i schować do lodówki, aby smaki się ładnie razem połączyły.
Czekoladowe ciasto Euforia wygląda jak milion dolarów i smakuje wyśmienicie. Z przepisu na ciasto Euforia wyjdzie wam duża blaszka ciasta. Na pewno wystarczy dla wszystkich gości.
Ciasto Euforia z makiem przepis
Przepis na czekoladowe ciasto z makiem i kremem czekoladowym możecie również wykorzystać na Sylwestra albo na Wielkanoc. Jego smak jest tak uniwersalny, że będzie pyszny przy każdej okazji. Kawałek ciasta Euforia podany do filiżanki kawy lub herbaty to wspaniały deser, którym można się delektować bez końca. Każdy będzie chciał dokładkę!
Zapraszam was także do wypróbowania innych pysznych przepisów na ciasta z kremem z bloga oraz na ciasta z makiem.