Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki
Przepis na Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
Święta tuż tuż, a ja Was dziś zapraszam na aromatyczne cynamonowe bułeczki drożdżowe rodem ze Szwecji. Te bułeczki o wdzięcznej nazwie Kanelbullar wyglądają rewelacyjnie, a to zasługa ich specjalnego zawijania. Dodatkowo oprócz cynamonu mają w sobie kardamon – to nadaje im świątecznego charakteru. Spróbujcie koniecznie! Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić drożdżowe bułeczki cynamonowe.
Spis treści
Szwedzkie bułeczki Kanelbullar przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie i aromatyczne drożdżówki, to koniecznie upiecz te smakowite bułeczki cynamonowe.
Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek
składniki na masę cynamonową do drożdżówek
dodatkowe składniki do bułeczek
- cukier perłowy ( do posypania – może też być kryształ)
Instrukcja
Jak zrobić cynamonowe bułeczki Kanelbullar
- Drożdże rozkrusz do miski, dodaj cukier i wymieszaj, wlej ciepłe mleko (ale nie gorące), zamieszaj.20 g drożdży, 2 łyżki cukru, 250 ml mleka
- Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, kardamon, jajko, żółtko, olej oraz rozpuszczone masło.1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka kardamonu, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju, 100 g masła
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotuj masę cynamonową – miękkie masło zmieszaj z cukrem, cynamonem i mlekiem.100 g masła, 150 g cukru, 2 łyżki mleka, 3 łyżeczki cynamonu
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Podziel ciasto na dwie części – rozwałkuj cienko pierwszą część – na grubość około pół centymetra.
- Posmaruj wierzch ciasta połową masy cynamonowej.
- Złóż ciasto jak list – najpierw jeden bok złóż do środka, a potem przykryj nakładając na niego drugi bok ciasta, dociśnij i pokrój ostrym nożem na pasy o szerokości około 2 cm.
- Każdy pasek zwiń w luźny świderek, a następnie nawiń na dłoń (podobnie jak sznurek), a końcówkę ciasta przewlecz przez powstałą dziurę (od dołu do góry).
- Połóż bułeczkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeśli trzeba popraw kształt :)
- Tak samo zwiń resztę bułeczek – będziesz potrzebować dwie blachy, bo bułeczki muszą mieć wokół trochę miejsca na rośnięcie.
- Blachy z bułeczkami przykryj ściereczkami i pozostaw do napuszenia na około pół godziny.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
- Bułeczki przed pieczeniem posmaruj odrobiną mleka i posyp cukrem perłowym.
- Piecz przez około 20 minut – aż będą rumiane.cukier perłowy
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Szwedzkie bułeczki cynamonowe – uwagi
Kanelbullar, to przepyszne szwedzkie bułeczki cynamonowe (chociaż są bardzo popularne w całej Skandynawii).
Te bułeczki są bardzo podobne do amerykańskich cinnamon rolls i w zasadzie główna różnica polega na dodaniu do ciasta mielonego kardamonu i zapleceniu bułeczek (chociaż ostatecznie możecie je zrobić podobnie jak ślimaczki cynamonowe).
Ja się pokusiłam na drożdżówki cynamonowe w wersji bardziej oryginalnej i ciasto pocięłam na dość cienkie paski, które potem zwinęłam w luźne świderki, nawinęłam na dłoń (podobnie jak byście nawijali na dłoni nitkę), a na koniec luźną końcówkę przeciągnęłam przez środek. Tak powstały moje zawijańce :)
Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe i bułeczki drożdżowe, więc nie można powiedzieć o mnie, że jestem subiektywna, ale mi te bułeczki cynamonowe bardzo smakowały – szczególnie do gorącej herbaty :D
Do ciasta nie dałam cukru i jedyny cukier pochodził z masy cynamonowej oraz z cukru perłowego, którym posypałam wierzch ciasta – jak dla mnie to była idealna ilość cukru – nie za słodko, tak w sam raz. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, to bułeczki kanelbullar możecie po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą :)
Zobaczcie mój przepis krok po kroku i upieczcie te aromatyczne bułeczki – na pewno nie pożałujecie, bo smakują rewelacyjnie :) Gorąco polecam do kawy czy też do herbaty.
Z podanej porcji otrzymacie około 10 sporych bułeczek.
Przygotujcie też cynamonowe ślimaczki z rodzynkami :)
Polecane przepisy na skandynawskie słodkie wypieki
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie ciasta i nie tylko ze Skandynawii. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bułeczki Kanelbullar przepis
Przepis na tradycyjne szwedzkie bułeczki cynamonowe z odrobiną kardamonu. Te drożdżowe bułeczki cynamonowe najchętniej są jedzone w okresie Bożego Narodzenia. Ale popularność tych cynamonowych drożdżówek jest tak duża, że teraz są jadane przez okrągły rok. Trochę podobnie do naszych rogali świętomarcińskich, którymi możemy się zajadać nie tylko w święto św. Marcina :) Takie cynamonowe bułeczki są popularne nie tylko zresztą w Szwecji, ale w całej Skandynawii. Również w innych krajach znajdziemy dość podobne drożdżówki. Np. w Stanach Zjednoczonych i Anglii bardzo popularne są cinnamon rolls - czyli drożdżowe ślimaczki cynamonowe. One też zawijane są z podobną masą cynamonową co te szwedzkie bułeczki drożdżowe.
Przepis na bułeczki cynamonowe
W Polsce dużą popularyzację cynamonowych bułeczek zawdzięczamy sieci sklepów Ikea. W ich sklepiku i restauracji również możemy dostać takie szwedzkie bułeczki z cynamonem. Ale, ale ... takie domowe bułeczki z cynamonem są o niebo lepsze niż ze sklepu. Świeżo upieczone, ciepłe drożdżówki cynamonowe tak obłędnie pachną, że nikt się im nie oprze! Koniecznie spróbujcie i sprawdźcie, czy skończycie tylko na jednej bułeczce Kanelbullar z cynamonem. Myślę, że nie dacie rady! Wypróbujcie mój przepis krok po kroku i upieczcie rodzinie te przepyszne cynamonowe bułeczki ze Szwecji.
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na drożdżówki, na blogu znajdziecie między innymi przepisy na bułeczki z żurawiną, bułeczki drożdżowe z makiem, drożdżówki migdałowe, bułeczki z twarogiem, bułeczki z jabłkami albo przepis na pyszne jagodzianki z mascarpone.