Makowiec warstwowy
Przepis na makowiec warstwowy na cieście krucho-drożdżowym
Zapraszam dziś na przepyszny i do tego pięknie wyglądający warstwowy makowiec przygotowany na lekkim cieście krucho-drożdżowym. Taki makowiec będzie idealnym ciastem na święta Bożego Narodzenia albo na inne okazje – szczególnie, że to makowiec na dużą blachę! Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Makowiec warstwowy przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz makowce, a chcesz zaskoczyć bliskich nowym przepisem, to koniecznie upiecz tego makowca!
Makowiec warstwowy przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto krucho-drożdżowe do makowca
- 40 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej (- użyłam typ 500)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 100 g masła (zimnego)
- 3 żółtka (z jajek rozmiar L)
- około 2 łyżki wody (zimnej – opcjonalnie)
składniki na masę makową do makowca
- 260 g maku (mielonego)
- 320 ml mleka (gorącego)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 1 łyżka masła (miękkiego)
- olejek migdałowy (opcjonalnie – ja go uwielbiam do maku)
składniki na lukier do makowca
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szkanki)
- kilka łyżek mleka (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić masę z maku do makowca
- Mielony mak zalej gorącym mlekiem i odstaw do przestudzenia – u mnie mak wchłonął całe mleko. Jeśli po wystudzeniu mak jest dalej mokry, to gęste sito wyłóż gazą/pieluszką tetrową/ręcznikami papierowymi i przelej mak przez sito, tak aby pozbyć się nadmiaru wody.260 g maku, 320 ml mleka
- Jajka zmiksuj krótko z cukrem pudrem i masłem.2 jajka, 150 g cukru pudru, 1 łyżka masła
- Dodaj masę jajeczną do maku i wymieszaj.
- Możesz teraz dodać trochę oleju migdałowego jeśli go używasz.olejek migdałowy
- Podziel mak na 3 mniej więcej równe porcje.
Jak zrobić ciasto krucho-drożdżowe do makowca
- Do drożdży dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie razem rozetrzyj – drożdże powinny stać się płynne.40 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Do mąki dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i drożdże.400 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru pudru, 100 g masła, 1 łyżka cukru z wanilią
- Krótko razem wszystko posiekaj – możesz to zrobić nożem, albo jak ja w malakserze.
- Zagnieć ciasto – jeśli ciasto słabo się ze sobą lepi, to dodaj trochę zimnej wody.3 żółtka, około 2 łyżki wody
- Gotowe ciasto podziel na 4 równe porcje.
Jak zrobić warstwowe ciasto z makiem
- Każdą porcję ciasta rozwałkuj bardzo cienko ( u mnie to było około 2 mm) na wielkość foremki. Dobrze jest wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy ciasto łatwiej przenieść do foremki.
- W formie do pieczenia umieść pierwszy blat ciasta razem z papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłóż jedną z części maku i dokładnie rozsmaruj po całości.
- Nałóż drugi blat ciasta pomagając sobie papierem do pieczenia – ja go obróciłam do góry nogami i ostrożnie odkleiłam. Ewentualne nadmiarowe kawałki po bokach odetnij nożem i doklej tam, gdzie brakuje ciasta.
- Na ciasto nałóż mak, nałóż następne ciasto i znowu mak.
- Ułóż ostatni kawałek ciasta.
- Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i zostaw tak w ciepłym miejscu na całą noc.
- Rano zdejmij z ciasta folię i piecz makowiec w 190 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40 minut. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić z góry, to przykryj do w trakcie pieczenia folią spożywczą.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić lukier do makowca
- Cukier puder wsyp do miseczki.200 g cukru pudru
- Dodawaj do niego po łyżce mleka, aż uzyskasz lekko płynny lukier.kilka łyżek mleka
- Lukrem posmaruj ciasto.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Warstwowe ciasto z makiem – uwagi
Ten makowiec warstwowy wypatrzyłam na instagramie u Gotuj z cukiereczkiem i bardzo zachwyciły mnie jego warstwy.
Przed Bożym Narodzeniem nie miałam już czasu na jego upieczenie i zrobiłam go dopiero później.
Warstwowe ciasto z makiem sobie zjedliśmy, a przepis sobie czekał i leżał, aż go wreszcie wrzucę na blog :)
Nie wystraszcie się długim opisem wykonania, bo ciasto nie jest trudne do zrobienia.
Bardziej wymaga troszkę czasu – w tym wyrastania przez noc.
Tak, tak – bo ten makowiec warstwowy przygotowujemy np. wieczorem, odstawiamy na kilkanaście godzin i dopiero wtedy pieczemy.
Jak zrobić makowiec na cieście krucho-drożdżowym – wskazówki
Przygotowujemy proste i szybkie ciasto z dodatkiem drożdży i dzielimy go na 4 porcje.
Każdą z nich cieniutko wałkujemy na rozmiar blaszki.
Tak przygotowane cienkie blaty ciasta przekładamy masą makową, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Przez noc nasze ciasto krucho-drożdżowe rośnie sobie powolutku i napusza się.
Potem pieczemy swojego drożdżowego makowca i po upieczeniu ciasto ma takie piękne warstwy.
Jaki mak do makowca?
W tym przypadku polecam wam kupienie maku mielonego.
Będziecie potrzebować jedno opakowanie i jeszcze trochę z drugiego.
Mak mielony jest o tyle wygodny, że jest już wstępnie zmielony.
Dlatego przy tym makowcu wystarczy zalać go gorącym mlekiem i poczekać aż przestygnie.
Nie musicie go gotować i mielić kilkakrotnie w maszynce.
Ja do masy makowej nie dawałam żadnych bakalii i orzechów, ale jeśli je lubicie, to spokojnie możecie dodać.
Posiekajcie tylko orzechy, aby nie były za duże.
Gorąco polecam wam także inne moje wypieki z makiem – np. makowiec zakręcony, torcik makowo-brzoskwiniowy, drożdżowe bułeczki z makiem, ciasteczka z makiem czy też makowic japoński.
Polecane przepisy na ciasta z makiem
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem idealne na Boże Narodzenie oraz na inne święta, czy też na weekendowy deser. Na blogu jest bardzo dużo różnych przepisów, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja tu na szybko polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Makowiec warstwowy przepis
Przepis na rewelacyjny drożdżowy makowiec na Boże Narodzenie i nie tylko. To warstwowe ciasto z makiem prezentuje się wspaniale i do tego świetnie smakuje. Na dodatek długo zachowuje świeżość, jeśli jest przechowywany w szczelnym pojemniku. To drożdżowe ciasto z makiem wymaga troszkę więcej pracy, ale nie jest trudne do zrobienia. Przeczytajcie mój dokładny przepis krok po kroku i wszystko powinno pójść gładko. Najwięcej trudności może wam sprawić wałkowanie ciasta krucho-drożdżowego. Ciasto należy rozwałkować bardzo cienko - najlepiej robić to na papierze do pieczenia, dzięki któremu łatwiej przeniesiecie ciasto do foremki. Do masy makowej użyjcie gotowy mielony mak. Wtedy masę zrobicie bardzo szybko i bez problemów. Jeśli lubicie, to możecie dodać do maku posiekane orzechy, rodzynki, czy też skórkę pomarańczową.
Drożdżowy makowiec warstwowy
Warstwowy makowiec pięknie się prezentuje po przekrojeniu. Lekko puszyste ciasto przełożone jest prostą masą makową i po ukrojeniu tworzy piękne warstwy. Przed podaniem możecie polać makowca lukrem, ale jeśli wolicie może to też być polewa czekoladowa. Tajemnicą tego ciasta z makiem jest czas jego przygotowania. Ciasto po przygotowaniu odstawiamy na kilkanaście godzin do wyrośnięcia. Cienkie ciasto krucho-drożdżowe w tym czasie lekko rośnie i napusza się. Dopiero wtedy ciasto pieczemy. Mimo że ciasto jest na drożdżach, to nie wyrastamy samego ciasta drożdżowego. Wyrasta dopiero ciasto przełożone już makiem.
Jeśli lubicie ciasta z makiem to koniecznie wypróbujcie przepis na makowca warstwowego. To ciasto makowe warto sobie zapamiętać i zrobić nie tylko na święta!
Dajcie znać jak wam smakował ten makowiec warstwowy. Wypróbujcie także inne moje wypieki z makiem, polecam wam między innymi czekoladowe ciasto euforia, seromakowca, makowca sypanego, pomarańczowy sernik na spodzie z maku, rogale świętomarcińskie, babkę z makiem czy ciasto makową panienkę.