Tarty na słodko
Przepisy na tarty na słodko
Tarta to rodzaj ciasta, w którym podstawa z ciasta wypełniona jest nadzieniem.
Ciasto może być kruche, półkruche albo typu francuskiego.
Taka tarta może być pieczona, albo przygotowana zupełnie bez pieczenia (wtedy spód robimy na przykład z pokruszonych ciastek zmieszanych z rozpuszczonym masłem).
Czasami pieczemy sam spód, a nadzienie nakładane jest już „na zimno”.
Są tarty, w których wstępnie podpieka się sam spód, a potem pieczemy całość oraz takie które pieczemy od razu jako całość.
Jak zrobić najlepszą tartę?
Jeśli pieczesz tartę z ciasta kruchego, to ciasto wyrabiaj krótko i szybko, a potem najlepiej go schłódź.
Do wałkowania dodawaj jak najmniej mąki, aby ciasto nie straciło na swojej delikatności.
Formę wyłożoną ciastem dobrze jest jeszcze schłodzić w lodówce przed pieczeniem. W ten sposób unikniecie efektu kurczenia się ciasta podczas pieczenia.
Jeśli ciasto jest wstępnie podpiekane, to dobrze jest je najpierw nakłuć w kilku miejscach. Potem ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego obciążenie – np. specjalne kulki ceramiczne lub suchą fasolę.
Krucha tarta przepisy krok po kroku
Możecie upiec tartę rustykalną, albo z nadzieniem, z owocami i mini tarty. Albo możecie zrobić tartę bez pieczenia albo sernikową. Na którą się zdecydujecie?