Sernik sezamowo-daktylowy
Przepis na sernik sezamowo-daktylowy Jamiego Oliviera
Przepis na sernik sezamowo-daktylowy Jamiego Oliviera to kulinarne arcydzieło łączące intensywny smak sezamu z słodyczą daktyli. Ta wyjątkowa wariacja na temat tradycyjnego sernika zachwyca nie tylko smakiem, ale także oryginalnością składników. Prosta receptura, podana w stylu niezawodnego kucharza Jamiego Olivera, sprawia, że przygotowanie tego sernika staje się prawdziwą przyjemnością dla smakoszy i miłośników kulinarnych eksperymentów. Odkryj nowe smaki dzięki temu przepisowi na sernik, który zaskoczy każde podniebienie!
Spis treści
Sernik sezamowo-daktylowy przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz serniki i chętnie testujesz nowe przepisy, to koniecznie upiecz taki orientalny sernik.
Sernik sezamowo-daktylowy przepis
Składniki
składniki na sezamowy spód do sernika
- 60 g cukru
- 60 g masła (miękkiego )
- 75 g sezamu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko ((rozmiar L) roztrzepane )
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
składniki na sernik sezamowy
- 600 g gęstego twarogu ((użyłam mascarpone, może też być tłusty twaróg na serniki np. Piątnicy))
- 400 g jogurtu greckiego (gęstego )
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka ((użyłam rozmiar L) roztrzepane)
- 200 g cukru pudru (1 i 1/3 szklanki)
- 4 łyżki pasty tahini
dodatkowe składniki do sezamowego sernika
- miód (do podania)
- 1 garść pistacji (posiekanych – lub innych orzechów)
Instrukcja
Jak zrobić sezamowy spód do sernika
- Zmiksuj razem cukier i masło, dodaj roztrzepane jajko, wanilię i suche składniki – krótko wymieszaj.60 g cukru, 60 g masła, 75 g sezamu, 4 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia – boki foremki wyłóż papierem około 5 cm powyżej końca foremki.
- Wyłóż ciasto do tortownicy, wyrównaj i podpiecz w 180 stopniach przez około 12 minut – do lekkiego zrumienienia.
Jak zrobić dżem daktylowy do sernika
- Daktyle zalej gorącą wodą – tylko tyle, aby zakryła daktyle, odstaw na 15 minut do zmięknięcia.100 g daktyli
- Orzechy zmiksuj na drobny proszek.50 g orzechów
- Zmiksuj daktyle dodając trochę wody, w której się moczyły – w razie konieczności dolej jeszcze trochę wody.
- Zmieszaj daktyle ze zmielonymi orzechami i wyłóż na podpieczony spód.
Jak zrobić sezamowy sernik
- Wszystkie składniki sernika umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia składników.600 g gęstego twarogu, 400 g jogurtu greckiego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 200 g cukru pudru, 4 łyżki pasty tahini
- Wylej masę do tortownicy.
- Obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny (sernik może bardzo wyrosnąć, ale potem opadnie).
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do momentu wystudzenia.
- Wystudzony sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin – a najlepiej przez noc.
- Przed podaniem polej miodem i posyp posiekanymi pistacjami.miód, 1 garść pistacji
Prywatne
Sezamowy sernik z daktylami – uwagi
Zapraszam na przepyszny i jedyny w swoim rodzaju sernik sezamowo-daktylowy, bardzo orientalny w smaku i wyglądzie. Przepis pochodzi od Jamiego Oliviera – ja co prawda trochę zmieniłam ilość masy serowej, bo lubię serniki wysokie i konkretne i taki przepis podaję. Sernik sezamowy ma delikatny smak, a do tego jest aksamitny w swojej strukturze. Bardzo ciekawy jest spód tego sernika – to lekkie ucierane ciasto pieczone z sezamem – myślę, że jeszcze nie raz go użyję :)
Niezbędne składniki do sernika sezamowego
Na sezamowe ciasto dajemy daktyle zmiksowane z orzechami (użyłam orzechy nerkowca, aby nie zdominowały smaku – oryginalnie były niesolone pistacje). Do masy sernikowej trzeba dodać pastę tahini – jeśli jej nie macie, to myślę, że możecie zastąpić ją chałwą, tylko wtedy zmniejszcie ilość cukru dodawanego do sernika. Sernik sezamowy z daktylami podajemy potem polany miodem i posypany posiekanymi pistacjami.
Całość bardzo pyszna i taka właśnie orientalna w smaku – mi ten sernik bardzo smakował i zachęcam Was do jego wypróbowania.
Ps. W trakcie pieczenia sernik bardzo mi wyrósł (potem sobie opadł), więc proponuję aby boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia – tak aby papier wystawał jakieś 5 cm ponad tortownicę. Podaję przepis na foremkę 22 cm średnicy.
Wypróbujcie też przepis na sernik kawowy na zimno :)
Przepis znalazłam na stronie Delicious.com
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne serniki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Sernik sezamowo-daktylowy
Przepis na sernik sezamowy z przepisu Jamiego Olivera to prawdziwy sztos! Chrupiące ciasto sezamowe z ziarnami sezamu, do tego karmel daktylowy z orzechami i sezamowy sernik z pastą tahini. To wszystko razem tworzy niezwykle smaczny sernik z sezamem. Orientalny w smaku i delikatny. Ten sernik z daktylami idealnie smakuje podany z miodem i posiekanymi orzechami. Jeśli lubicie takie niebanalne smaki to koniecznie wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku na sezamowy sernik z daktylami.
Sezamowy sernik z daktylami
Taki sernik sezamowy będzie ozdobą każdego stołu. Możecie przygotować go na święta, na urodziny lub jakąś uroczystość rodzinną. Ten sernik z daktylami i sezamem zasmakuje każdemu! Koniecznie wypróbujcie ten przepis na lekki sernik na spodzie z ciasta sezamowego.
Wypróbujcie także inne moje wypieki z sezamem - polecam wam między innymi przepis na precle jerozolimskie, granolę sezamową, domowe krakersy z sezamem, ciasteczka sezamowe czy bułki do hamburgerów.