kakao
Kakao – przepisy dla każdego!
Kakao to substancja otrzymywana poprzez mielenie i przesiewanie kuchu kakaowego, będącego pozostałością po wytłaczaniu masła kakaowego z masy kakaowej. Stanowi podstawowy składnik. Proszek kakaowy zawiera najwyżej 20% masła kakaowego (źródło Wikipedia).
Właściwości zdrowotne kakao docenili już Majowie i Aztekowie. Napój przyrządzany na bazie proszku z nasion owoców kakaowca był przez nich nazywany napojem bogów. Kakao posiada wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, jak również substancji, które uspokajają, poprawiają humor i zwiększają popęd seksualny (Poradnik Zdrowie).
Kakao jest świetne nie tylko do picia, ale również jest jednym z podstawowych składników w cukiernictwie. Bez niego nie byłoby tych wszystkich pysznych ciast czekoladowych, czekoladowych babeczek, tortów i ciasteczek.
Bez kakao nie byłoby czekolady! A tego to już sobie nie mogę wyobrazić ;)
Wypróbujcie moje przepisy z kakao.