Torcik bezowy z jagodami
Przepis na lekki tort bezowy z jagodami
Zapraszam na pyszny torcik bezowy z jagodami i kremem z białą czekoladą. Ten torcik to trzy chrupiące blaty bezowe, śmietankowy kremem z białą czekoladą i pyszne świeże jagody. Wszystko razem tworzy niebywale pyszne połączenie smaków. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Torcik bezowy z jagodami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie bezy i ciasta z kremem, to zróbcie ten bezowy tort z białą czekoladą i jagodami.
Torcik bezowy z jagodami przepis
Składniki
składniki na blaty bezowe do torcika
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na krem z białą czekoladą
- 500 ml śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
- jagody
Instrukcja
Jak zrobić torcik bezowy z jagodami i białą czekoladą
- Do białek dodaj sól i miksuj, aż białka się spienią.6 białek, 1 szczypta soli
- Dodawaj po trochu cukier do białek i miksuj, aż cały cukier się rozpuści – pocierając pianę z białek między palcami nie będziecie czuć kryształków cukru – piana ma być gęsta, biała i lśniąca.300 g cukru
- Dodaj teraz ocet i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Na papierze do pieczenia odrysuj trzy małe talerzyki – ja zrobiłam to na dwóch blachach, bo się inaczej nie mieściły.
- Rogi blach posmaruj odrobiną bezy i przyklej do niej papier do pieczenia – dzięki temu nie będzie "fruwał" w trakcie pieczenia i nie będzie przyklejał się do boków bez.
- Piecz blaty jednocześnie na termoobiegu i temperaturze 110 stopni – piecz około 1,5 godziny, po tym czasie wyłącz piekarnik, a bezy zostaw zamknięte w środku.
- Wyjmij je dopiero jak piekarnik zupełnie ostygnie, albo nawet zostaw je w środku na całą noc.
- Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku, dodaj do niej połamaną białą czekoladę i wymieszaj aby się dobrze rozpuściła.500 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
- Krem ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin – a najlepiej przez noc.
- Schłodzoną krem ubij na sztywno mikserem.
- Blaty bezowe smaruj kremem, a na krem wyłóż jagody, na koniec możesz dodać trochę startej skórki z cytryny (ja dodałam jeszcze trochę marakui).jagody
- Jeśli torcik postoi kilka godzin w lodówce, to będzie dużo łatwiej go kroić, a beza nie będzie się łamać w trakcie krojenia.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tort bezowy z białą czekoladą i jagodami – uwagi
Och, jak ja lubię bezy :)
W każdym możliwym wydaniu – jaka tradycyjna Pavlova, jako minibezy z kremem, jako ciasteczka beziki, w deserach jak Eaton Mess, ale chyba najbardziej we wszelkich bezowych torcikach :)
W ogóle połączenie bezy, delikatnego kremu i owoców, to dla mnie mistrzostwo – lekko, słodko, delikatnie jak chmurka – nic tylko rozpływać się w zachwycie i zajadać :)
Ostatnio już za mną chodziła jakaś beza i myślałam co by tu zrobić pysznego, a tu zaczął się sezon na jagody – wymyśliłam więc torcik bezowy z jagodami :)
Nie myśląc długo upiekłam trzy blaty bezowe – możecie to zrobić z wyprzedzeniem i potem przechować bezy w szczelnym pojemniku – ja je upiekłam dzień wcześniej wieczorem i po prostu przechowałam je w piekarniku.
Do torciku przygotowałam krem na bazie białej czekolady – czekoladę rozpuściłam w gorącej śmietanie kremówce, a potem schłodziłam całość przez noc w lodówce.
Następnego dnia musiałam już tylko ubić krem na sztywno i przełożyć nim oraz jagodami blaty bezowe :)
Teraz jeszcze mała wskazówka – dajcie postać kilka godzin temu torcikowi, aby bezy mogły lekko zmięknąć – wtedy będziecie mogli go łatwo i ładnie pokroić. Taki na świeżo też będzie pyszny, ale beza w trakcie krojenia będzie pękać i nie ukroicie ładnego kawałka – będzie brzydko, ale pysznie (co zresztą widać na załączonych zdjęciach :D).
Polecane przepisy na bezę z kremem
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne bezy z kremem i owocami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na na torcik bezowy z jagodami
Przepis na pyszny tort bezowy z kremem z bitej śmietany i białej czekolady oraz z jagodami. Ten tort bezowy smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje. Taki torcik możecie przygotować komuś na urodziny, szczególnie jeśli lubi ciasta bezowe. Moje dzieci uwielbiają bezy i są zawsze szczęśliwe, gdy jakąś robię. Tak samo było z tym bezowym tortem z jagodami. Dobrały się do niego i szybko znikł. Taki bezowy tort podany na zimno jest pyszny i bardzo orzeźwiający.
Bezowy tort z kremem i jagodami przepis
Chrupiące i lekkie blaty bezowe przełożone bitą śmietaną z białą czekoladą i jagodami smakują wspaniale i każdy będzie zachwycony takim ciastem. Przygotowanie bezy nie jest trudne, tylko zabiera troszkę czasu. Ważne jest dobre ubicie białek, a potem długie suszenie bezy w piekarniku. Mój dokładny przepis krok po kroku pozwoli wam przygotować pyszny torcik bezowy z jagodami albo innymi owocami. Polecam!
Wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy, polecam między innymi wegańskie bezy, wieniec bezowy, roladę bezową z jagodami, bezę malinową, bezę banoffee, bezy rocher, albo mini bezy kawowe.