Tort czekoladowo-wiśniowy
Przepis na pyszny tort czekoladowo-wiśniowy
Jeśli kochasz czekoladę i owoce, to ten domowy tort czekoladowy z wiśniami jest dla Ciebie! Czekoladowy krem jest delikatny i jednocześnie intensywnie czekoladowy, a kawałki wiśni dodają mu nuty słodyczy i kwaśności. Znajdziesz w nim wszystko, czego potrzebujesz, by poczuć się jak w niebie. Tort jest trochę czasochłonny i dość trudny w przygotowaniu, ale na specjalne okazje będzie doskonały. Spróbuj już dziś!
Spis treści
Przepis na tort czekoladowo-wiśniowy krok po kroku
Jeśli szukacie pysznego tortu na jakąś specjalną okazję, to dobrze trafiliście! Przygotujcie ten pyszny tort czekoladowy z wiśniami.
Tort czekoladowo-wiśniowy przepis
Wyposażenie
- Dwie formy o średnicy ok 16 cm. Można też upiec biszkopty w jednej foremce o średnicy około 22 cm – wtedy przekrojenie ciasta na 3 blaty.
Składniki
składniki na ciasta czekoladowe do tortu
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 6 żółtek
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) – jeśli lubisz słodkie ciasta, możesz dać 200 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g gorzkiego kakao ((1/3 szklanki) )
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (+ łyżka gorącej wody do jej rozpuszczenia – opcionalnie)
- 110 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
składniki na frużelinę wiśniową do tortu
- 450-500 g wiśni (wydrylowanych (mogą być mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać))
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- sok z cytryny (z połowy )
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 ml wody
składniki na krem czekoladowy do tortu
- 400 g mlecznej czekolady
- 250 g kwaśnej śmietany (12%)
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – 30 lub 36 %)
- 1 łyżka żelatyny (plus trochę wody do jej rozpuszczenia – opcjonalnie do zagęszczenia kremu)
składniki na czekoladowy krem maślany do obłożenia tortu
- 250 g mascarpone ((w temperaturze pokojowej))
- 120 g masła (miękkiego)
- 30 g gorzkiego kakao ((1/4 szklanki) )
- 300 g cukru pudru ((2 szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić ciasta czekoladowe do tortu krok po kroku
- Białka zmiksuj z cukrem i wanilią na gęstą i puszystą masę.6 białek, 150 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.6 żółtek
- Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i kakao.200 g mąki pszennej, 40 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody.1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- Do masy jajecznej dodawaj porcjami mąkę i miksuj na niskich obrotach albo delikatnie wymieszaj łopatką lub mieszadłem.
- Dodaj ostudzone masło i delikatnie wymieszaj.110 g masła
- Dodaj kawę (jeśli używasz) i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj dwie formy do pieczenia.
- Wlej do każdej mniej więcej połowę ciasta i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój każdy biszkopt na dwa blaty – zetnij lekko wypukły wierzch.
- Możesz też upiec ciasto na raz w jednej foremce – wtedy piecz około 40-45 minut – jeśli nie uda Ci się przekroić ciasta na 4 blaty, to przekrój na 3.
Jak zrobić frużelinę z wiśni do tortu
- Wiśnie wsyp do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i wodę.450-500 g wiśni, 200 g cukru, sok z cytryny, 50 ml wody
- Gotuj na średnim ogniu, aż wiśnie puszczą sok.
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w odrobinie wody, dodaj ją do gotujących się wiśni i energicznie wymieszaj – aż utworzy się masa jak kisiel.1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- Frużelinę ostudź.
Jak zrobić krem czekoladowy do tortu
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej śmietanę (12%) i rozpuść razem w kąpieli wodnej (albo na małym ogniu w rondelku).400 g mlecznej czekolady, 250 g kwaśnej śmietany
- Dokładanie wymieszaj aby czekolada się połączyła ze śmietaną.
- Schłodź w lodówce – aż czekolada będzie gęsta i mocno zimna – najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i schłodzić przez noc.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj do niej porcjami zimną czekoladę i krótko zmiksuj do połączenia.500 ml śmietany kremówki
- Jeśli chcesz aby krem był stabilniejszy to możesz dodać do niego żelatynę – łyżkę żelatyny zalej odrobiną zimnej wody, odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie krótko podgrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.1 łyżka żelatyny
- Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki ubitego kremu i dokładnie wymieszaj, wlej żelatynę do kremu i energicznie zmiksuj.
Jak zrobić maślany krem czekoladowy do obłożenia tortu
- W misie miksera umieść mascarpone (w temperaturze pokojowej), miękkie masło i gorzkie kakao.250 g mascarpone, 120 g masła, 30 g gorzkiego kakao
- Zmiksuj do połączenia.
- Do masy maślanej dosypuj cukier puder i miksuj aż się połączy z masą.300 g cukru pudru
Jak zrobić tort czekoladowo-wiśniowy – złożenie tortu
- Na patrze połóż jeden ze spodnich blatów ciasta – jeśli chcesz to go nasącz wodą z cukrem, lub osłodzoną herbatą.
- Na cieście zamknij rant z tortownicy.
- Nałóż na ciasto mniej więcej 1/3 kremu czekoladowego, a na niego nałóż trochę wiśni, połóż drugi blat ciasta, nasącz go, nałóż krem i wiśnie, podobnie zrób z trzecim blatem.
- Ostatni blat nasącz i połóż na samą górę.
- Schowaj tort do lodówki na około godzinę, aby się schłodził.
- Wyjmij tort z lodówki, zdejmij obręcz i wyrównaj szerokim nożem lub szpatułką boki ciasta.
- Posmaruj boki i wierzch ciasta grubą warstwą czekoladowego kremu maślanego, a następnie wyrównaj jego powierzchnię.
- Udekoruj tort wg uznania – ja pokruszyłam odcięte wierzchołki biszkoptu i obsypałam nimi boki i środek ciasta. Część kremu maślanego przełożyłam do woreczka z tylką gwiazdką i na obrzeżu tortu zrobiłam rozetki z kremu i ułożyłam na nich czereśnie.
- Na koniec tort lekko opryskałam jadalną złotą farbą w sprayu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tort czekoladowo-wiśniowy – uwagi
Tort czekoladowo-wiśniowy przygotowałam z okazji 40-tych urodzin mojego męża. Taka specjalna okazja wymagała specjalnego tortu. Mój mąż uwielbia ciasta czekoladowe i wiśnie, postanowiłam, więc połączyć te dwa smaki i stworzyłam ten torcik. Tym razem zamiast tradycyjnego biszkoptu czekoladowego postawiłam na biszkopt tłuszczowy – z dodatkiem masła. Upiekłam więc dwa lekko wilgotne biszkopty z dodatkiem masła i kawy, do tego krem mega czekoladowy, mnóstwo frużeliny wiśniowej i na koniec czekoladowy krem maślany.
Jak zrobić czekoladowy tort z wiśniami – wskazówki
Muszę przyznać, że jest tu trochę roboty, ale możecie ją sobie podzielić na dwa dni – wcześniej możecie przygotować biszkopty, masę czekoladową do kremu i frużelinę. Ja lubię biszkopty piec przynajmniej jeden dzień wcześniej. Gdy sobie trochę postoją, to dają się dużo lepiej kroić i łatwiej pokroić je na więcej blatów. Pamiętajcie tylko o zawinięciu ostudzonych biszkoptów w folię, aby nie wysychały. Lubimy wilgotne torciki, więc mimo, że te biszkopty są dość wilgotne same w sobie, to je jeszcze troszkę nasączyłam alkoholowym ponczem czekoladowym (tym z przepisu na ciasto kukułkę) – zrobiłam go tylko mniej i dałam mniej kawy. Możecie podobnie nasączyć ciasto, albo przygotować bardziej tradycyjny poncz z wody z cukrem, lub osłodzonej herbaty.
Jak zrobić biszkopt czekoladowy na maśle – film
Ten biszkopt przygotowuje się bardzo podobnie jak biszkopt tradycyjny, jedyna różnica, to dodawane na koniec ostudzone masło i ewentualnie kawa. Piekłam też ten biszkopt z połowy porcji jako podstawa do ciasta przekładanego kremem i nagrałam przy okazji film z jego przygotowania. Na filmie piekłam biszkopt z 3 jajek i piekłam go w większej formie do pieczenia o wielkości 24/24 cm. Tak otrzymałam bardziej płaski biszkopt świetny właśnie jako baza do ciast przekładanych kremem na większą formę. Wy do mojego tortu przygotujcie oczywiście biszkopt z 6 jajek i upieczcie go w dwóch tortownicach o średnicy do 16 cm (do przekrojenia każdego biszkopta na dwa blaty – w sumie otrzymacie 4 blaty ciasta), albo w jednej o średnicy do 22 cm (ten biszkopt będzie można pokroić na trzy blaty).
Jak zrobić krem czekoladowy do przełożenia tortu?
Do kremu idzie sporo czekolady, którą rozpuszczamy w kwaśnej śmietanie ( ja użyłam taką 12%) – polecam rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Potem ją studzicie i chowacie do lodówki, aby była zimna (przynajmniej na kilka godzin). Jeśli dodacie ciepławą czekoladę do bitej śmietany, to krem może się Wam zwarzyć! Dlatego najpierw rozpuście czekoladę, schłodźcie ją porządnie i dopiero wtedy dodajcie do ubitej śmietany kremówki.
Z kolei maślany krem czekoladowy do obłożenia tortu MUSI mieć składniki w temperaturze pokojowej! Jeśli do masła dodacie zimny serek mascarpone, to krem też się może zwarzyć! Dlatego serek i masło wyjmijcie przynajmniej dwie godziny wcześniej z lodówki – tak aby miały podobną temperaturę przed ich miksowaniem.
Tort czekoladowy z wiśniami kcal
Muszę was również ostrzec, że tort ma milion kalorii – jedna porcja to około 640 kalorii – ale w końcu 40 lat ma się raz w życiu, więc myślę, że warto przy takiej okazji zjeść coś ekstra :D
Przypominam wam również przy okazji przepisy na inne torty – np. tort czekoladowo-orzechowy, torcik makowy, tort pierniczkowy, tort ombre tiramisu czy też zaskakujący torcik czekoladowy z gotowanymi ziemniakami :D
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta czekoladowe idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przygotowałam przepis na tort czekoladowy z wiśniami dla prawdziwych łakomczuchów. Czekolada, frużelina, dwa kremy, które wzbogacają tort z wiśniami, to doskonałe połączenie. Wilgotne biszkopty po prostu rozpływają się w ustach. Przygotowanie tortu czekoladowego z wiśniami zajmie Ci dłuższą chwilę, jednak będzie warto! Gwarantuję Ci, że tort czekoladowy pozytywnie zaskoczy nie tylko solenizanta lub solenizantkę, ale także gości! Tort z wiśniami możesz również upiec nie tylko świętując urodziny! Wystarczy, że spróbujesz go raz, nigdy o nim nie zapomnisz. Podobnym wypiekiem do tego tortu czekoladowego jest tort czekoladowy z orzeszkami ziemnymi. W tej propozycji natomiast królują orzeszki, jednak tak samo jak ten mój tort z wiśniami jest przełożony kremem. Gwarantuję, że również Ci posmakuje. Warto solidnie nasączyć biszkopty, aby tort czekoladowy był mocno wilgotny oraz mięciutki. Akcent owocowy w postaci zestawienia wiśni z czekoladą jest po prostu fantastyczny. Dekoracje na torcie z wiśniami w postaci różyczek wykonanych z kremu czekoladowego oraz prawdziwych wiśni cieszą oko, a także podniebienie. Dzięki temu tortu czekoladowemu z wiśniami poczujesz się jak w niebie. Spróbuj również mojego przepisu na tort czekoladowo-kawowy. To wyjątkowa propozycja, nie tylko dla kawoszy!
50 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na tort czekoladowy
Czekoladowy tort z wiśniami
Tort to porażka. Nie polecam nie róbcie. Strata pieniędzy i czasu…
Tragedia..ciasto płaskie nie wyrosło.,Szkoda czasu i nerwów na takie przepisy. Nie ma to jak tradycyjny biszkopt. Z tylu jaj bylby wysoki i wspaniały
Jaką średnicę miała twoja tortownica? Jak odmierzałaś składniki? Ja swoje ciasto przekroiłam w sumie na cztery blaty.
Masa do obłożenia zważyła się. Masło i mascarpone było w temperaturze pokojowej
Jeśli się masa zwarzyła, to musiały mieć trochę inne temperatury. Możesz próbować uratować krem ustawiając miskę z kremem nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać, aż postanie gładki krem.
Przepis beznadziejny, biszkopt twardy, suchy nie nadaje się do niczego, fruzelina wyszla bardzo dobra, masy czekoladowa i maślana, hmmm pierwsza ok smaczna ale druga bez szału, jestem zawiedziona przepisem i kosztami które poniosłam, jeden z najgorszych przepisów w necie, nie polecam, szkoda kasy czasu i nerwów
Ile za taki tort?
Ale chcesz wiedzieć ile kosztuje kupienie takiego tortu, czy koszt składników?
co z ta smietana 12 w kremie ,kiedy dodac?
To kwaśna śmietana – możesz zamiast 12% użyć zwykłą 18 %. W przepisie jest podane kiedy ją dodać – Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej śmietanę i rozpuść razem w kąpieli wodnej (albo na małym ogniu w rondelku).
Hmm krem czekoladowy wyszedł strasznie płynny i w sumie nie wiem co teraz zrobić, mieszać dalej? A może wstawić do lodówki? Może dodać więcej żelatyny, ale to właśnie po dodaniu żelatyny się jeszcze bardziej rozciekł
Chyba ci się musiał zwarzyć.
Krem czekoladowy robiłam dwa razy, oba sie zważyły, jestem rozczarowana, biszkopt wyszedł płaski i dość twardy. Przełożyłam te placki kremem, ale wątpię żeby coś z tego było. Prawdopodobnie będę musiała robić nowy tort, ma być na urodziny koleżanki. Porażka
Może czekolada nie była wystarczająco wystudzona? Czekoladę z kremówką miksujemy tylko do połączenia.
Nie wiem, wydawało mi sie ze całkiem wystygła, miksowałam krótko, to nie jest mój pierwszy tort. Przepis wydał mi sie super, miało być elegancko i z klasą, koleżanka kończy 60 lat. Tym czasem jest w lodówce, ale czarno to widzę . Tort musi być na jutro. Dużo pieniędzy, czasu i pracy. Trudno
Przykro mi
Dokładnie u mnie tak samo :(
Do kremu czekoladowego maślanego dodajcie jedno żółtko
Osobiście odnoszę wrażenie ze proporcje składników na biszkopty podane są na 1 biszkopt. Urósł na tyle, aby przekroić go na pół. W życiu z podanych składników nie wyszłoby ciasta na 2 foremki o średnicy 22cm. Z reszta widzę po komentarzach, ze nie tylko u mnie był ten problem
Tort jest przepyszny, chociaż nie wyrósł jak powinien. Goście tego nie zauważyli. Może to wina mąki (u mnie tortowa typ 405) lub za szybkie obroty. Tak to jest, gdy nie doczyta się dokladnie do końca przygotowania. W związku z powyższym nie robiłam kremu maślanego. Odważyłam się na zrobienie frużeliny. Jeszcze raz dziękuję za wspaniały przepis. Na pewno będę jeszcze nie raz korzystać z Twoich przepisów.
Tort wygląda pieknie i spodobało mi się połączenie smaków czekoladowych i wiśni. Spróbuję zrobić taki na urodziny syna i mikołajki. Trochę przeraża mnie ten kisiel wiśniowy. Zastanawiam się czy po prostu nie odparować wiśni z cukrem i sokiem na patelni.
Możesz oczywiście tak zrobić te wiśnie, ale nie bój się tej frużeliny – ja taką robię bardzo często do tortów i sprawdza się idealnie :)
Frużelina to najprostszy element tortu
Czy można użyć wiśni ze słoika?
Można
Serdecznie dziękuję za inspirację i znakomity przepis! Tort jest wyśmienity, doskonale połączenie smaków. Biszkopt zrobiłam z podstawowego przepisu na biszkopt kakaowy, zestresowałam się ilością osób, którym z tego ciasto nie wychodzi…Wyszło pięknie, równo, i co najważniejsze przepysznie! Zmniejszyłam tylko ilość cukru w kremie maślanym, a frużelinę zrobiłam bardziej kwaśną. Dziękuję i ciepło pozdrawiamy :-)
Bardzo się cieszę Ilona, że wszystko się udało i że tort smakował :) Pozdrawiam gorąco, Beata
Beatko, podejmuję wyzwanie po raz kolejny :) wszyscy wspominają ten tort! Przede mną sporo pracy i stresu, ale efekt wynagrodzi wszelkie niedogodności. Pozdrawiam Cię serdecznie
Miłej pracy i smacznego tortu :)
Witam Beatko, podejmuję wyzwanie! Właśnie czegoś tak wyjątkowego szukałam, również na urodziny męża powiedz mi proszę, urodziny w niedzielę, dziś (sobota) upiekę blaty i zrobię frużelinę, kremem przekładać dziś czy lepiej jutro? Zależy mi, aby zdążył „przejść”, ale może to ten z tortów, które lepsze są na świeżo? Doradz proszę
Zrób dziś całość i niech sobie postoi :) Wszystkiego najlepszego dla męża :)
Szkoda, że nie mogę wstawić zdjęcia tort piękny
Szkoda, szkoda, ale mam nadzieję, że smakował :)
Ile % śmietanę kremówke dodać? 30 czy 36%
Ja używam 30%
Torcik wymagający sporo pracy i precyzji, ale warto, efekt zachwyca nawet największych smakoszy Wszystko się udało, biszkopt zdecydowałam się przygotować z 1,5 porcji ze względu na większą tortownicę, pieczony na raz i przekrojony na 3 blaty. Krem czekoladowy z żelatyną bardzo dobrze się trzymał i nie pozwolił się masie rozpłynąć. Do masy wykorzystałam pół na pół czekoladę mleczną i gorzką. Natomiast w przypadku masy maślanej uważam, że 2 szklanki cukru pudru to za dużo, masa byłaby za słodka, zatem proponuję dosypywać cukier stopniowo, kosztując, by złapać swój ulubiony na słodkość smak. Dziękuję za przepis
Cieszę się, że wszystko się tak udało :)
Świetny przepis Ja tylko w biszkopcie ubijam najpierw białka, nastepnie dodaje po żółtku delikatnie miksując
Zwykle też tak robię biszkopty :)
Nie wiem czemu, ale nie wyszedł mi biszkopt, w ogole nie urósł, piekłam w jednej blaszce, ale jest tak niski, ze tylko na dwa placki może uda się przekroić. Czy po dodaniu mąki na przemian z masłem wymieszanym z kawą też masa się zmniejsza u Pani o połowę? Bo u mnie tak się stało
Zawsze po dodaniu płynów ciasto zmniejsza swoją puszystość. Ale żeby o połowę, to raczej nie. Te biszkopty lepiej piec w oddzielnych foremkach.
U mnie to samo, zrobię następnym razem klasyczny biszkopt, robiłam już ten tort z innego przepisu było ok…
Robiłam tort, a że jestem sierotą w gotowaniu, to tak : masa czekoladowa płynna jak co złe, całe opakowanie żelatyny to konieczność, masa maślana po połączeniu od razu się zważyła, połączenie maskarpone z masłem bez wcześniejszego jego ubicia porażka, w smaku całkiem okej ale wygląda fatalnie, nie mam pojęcia bjak robiąc krok po kroku z tego przepisu może wyjść. Najlepiej zachować sprawdzone metody i tylko skorzystać ze składników.
Przykro mi, że tort ci się nie udał. Nie rozumiem, czemu krem czekoladowy był płynący – tam nie miało co płynąć :) A kremy maślane potrafią być kapryśne – ja go zrobiłam miksując od razu mascarpone i masło – ale krótko – można też zrobić go tradycyjnie – miksując najpierw samo masło, a potem dokładając składniki
Dokładnie tak robią się grudy w masie. Połączenie zimnego mascarpone i masła w temperaturze pokojowej robią się grudy. Po co to połączenie?? Można normalny krem maślany zrobić Bez mascarpone. I klops czym teraz otynkowac tort?? Sam pomysł tortur ok ale duzo nie doprecyzowanych reczy. Pozdrawiam
Ależ przecież jest napisane że mascarpone ma być w temperaturze pokojowej
Gdzie kupiłaś to złoto w sprayu? :D
Już dokładnie nie pamiętam, ale chyba tutaj – https://www.sklep.mniammniam.com/19597,Zloty_barwnik_w_sprayu_50_ml_ScrapCooking.html
Efekt złotej farby naprawdę rewelacyjny.
Pięknie się prezentuje!
Dziękuję bardzo :)