Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasteczka kawowo-czekoladowe
Wypieki Beaty
Przepis na ciasteczka kawowe z kremem czekoladowym.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
30
minut
Czas wykonania
9
minut
Czas całkowity
1
godz
39
minut
Danie
Ciasteczka
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
30
Kalorie
447
kcal
Składniki
100
g
mąki pszennej
- 2/3 szklanki
1
łyżka
kawy
drobno mielonej
90
g
masła
miękkiego
50
g
cukru pudru
- 1/4 szklanki
1/3
szklanki
śmietany kremówki
- użyłam 30%
75
g
mlecznej czekolady
Instrukcja
Zmieszaj mąkę z mieloną kawą.
Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj mąkę i miksuj do połączenia.
Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce. przez około 30-60 minut.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, poczekaj 10 minut, aby lekko zmiękło.
Wałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Małym kieliszkiem wycinaj nieduże koła.
Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami, bo się podczas pieczenia rozleją.
Piecz w 180 stopniach przez około 9 minut - ciasteczka po upieczeniu są jeszcze miękkie i jeśli któreś się skleiły, to możesz je rozdzielić nożem.
Ciasteczka wystudź.
Śmietanę kremówkę zagrzej, zaleją nią posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
Schłodź krem.
Nałóż krem na jedno ciasteczko i sklejaj drugim.
Notatki
Krem możesz również schłodzić kilka godzin w lodówce, potem ubić mikserem i dopiero wtedy nałożyć na ciasteczka.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
447
kcal
Weglowodany:
44
g
Białko:
4.2
g
Tłuszcz:
28.7
g
Błonnik:
1.3
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!