dżem
Dżem – przepisy dla każdego!
Dżem to popularny składnik spożywczy, który powstaje z gotowania owoców lub jagód z cukrem.
Dzięki zawartości cukru dżem jest bardzo słodki i ma konsystencję gęstej pasty lub galaretki.
Dżemy są produkowane w różnych smakach i są popularnym dodatkiem do pieczywa, tostów, naleśników czy ciast. Często używane są także w cukiernictwie, jako składnik wypełnień lub dekoracji.
Dżemy zawierają witaminy i minerały z owoców, ale ze względu na duże ilości cukru powinny być spożywane z umiarem.
W przypadku dżemów kupowanych gotowych w sklepie warto zwrócić uwagę na ich skład i wybierać produkty o mniejszej zawartości cukru i sztucznych dodatków.
Na blogu znajdziecie przepisy na domowe dżemy w różnych smakach.
Do swoich przepisów często wykorzystuję dżemy, które dodaję zarówno do ciast przed ich pieczeniem, jak i do ich przełożenia po upieczeniu.
Nie zapominajmy również o dżemie jako dodatku do słodkich placków na śniadanie czy też naleśników :)