jogurt naturalny

jogurt naturalny i przepisy z wykorzystaniem jogurtu


Jogurt naturalny – przepisy dla każdego!

Jogurt naturalny to produkt, który powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka.

Jogurt to wysokowartościowy produkt będący źródłem węglowodanów, białek, tłuszczu oraz witamin i soli mineralnych (wapnia i fosforu). W porównaniu do mleka jogurt zawiera więcej wapnia (500 ml mleka = 350 ml jogurtu), 4-5-krotnie więcej aminokwasów oraz ponad 20% więcej witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego.

Jogurt naturalny charakteryzuje się łagodnym, świeżym, przyjemnym, lekko kwaśnym smakiem oraz charakterystycznym aromatem. W odpowiednio przygotowanych jogurtach znajdują się bakterie kwasu mlekowego – Lactobacillus casei i Lactobacillus acidophilus, które określane są mianem probiotyków (źródło https://zywienie.abczdrowie.pl/)

Jogurty zjadam prawie codziennie do domowej granoli i świeżych owoców.

Z jogurtu zrobicie pyszne sosy do sałatek – ograniczając ilość majonezu.

Ja dodaję również jogurty do ciast – szczególnie ciast ucieranych pieczonych potem z owocami.

Wypróbujcie moje przepisy z jogurtem.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: jogurt naturalny