kajmak
Kajmak – przepisy dla każdego!
Kajmak to bardzo słodka, gęsta, ciągliwa, twardniejąca z czasem masa powstała podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. Innym sposobem wytworzenia kajmaku jest gotowanie przez 3-4 godziny puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Kajmak popularny jest również w kuchni latynoamerykańskiej, gdzie znany jest pod nazwą dulce de leche (źródło Wikipedia).
Ja najczęściej kupuję gotową masę kajmakową, bo tak jest wygodniej i szybciej.
Jeśli gotujecie kajmak z mleka skondensowanego, to nie róbcie tego zbyt długo, może zrobić się galaretowaty. Mi się raz nawet zdarzyło, że puszka wybuchła!
Masę kajmakową często wykorzystuję w swoich wypiekach. Świetnie nadaje się do przekładania ciast z kremem, do nadziewania babeczek, możecie z niego zrobić likier, albo lody.
Wypróbujcie moje przepisy z kajmakiem.