kawa
Kawa – przepisy dla każdego!
Kawa zbierana jest z drzewa kawowca i pochodzi z Etiopii. Wyróżniamy dwie podstawowe odmiany kawy – arabicę, która ma delikatny smak i uprawiana jest głównie z Ameryce Południowej oraz robustę o mocnym smaku (uprawiana jest głównie w Afryce i Indiach).
Kawa zawiera antyoksydanty, które chronią przed nowotworami. Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu drugiego, poprawia pamięć i koncentrację, przyspiesza metabolizm i zwiększa produkcję serotoniny.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki, czy dwóch dobrej kawy. Ja również znajduję się w tym gronie :) Ja swoją kawę uwielbiam z dużą ilością mleka i jakimś słodkim syropem. Na blogu znajdziecie różne przepisy na kawy – sami sprawdźcie.
Ale kawa to nie tylko napój, ale również wykorzystywana jest w cukiernictwie do aromatyzowania ciast, kremów i lodów.
Wypróbujcie moje przepisy z kawą!