mąka pszenna
Mąka pszenna – przepisy dla każdego!
Mąka otrzymana jest z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy.
Wyróżniamy kilka typów mąki pszennej:
- typ 450 – mąka tortowa – używana do wypieków ciast – szczególnie delikatnych biszkoptów
- typ 500 – mąka krupczatka
- typ 550 – mąka luksusowa
- typ 650
- typ 750 – mąka chlebowa- do wypieku chleba pszennego oraz mieszanego
- typ 1400 – mąka sitkowa – do wypieku chleba i bułek
- typ 1850 – graham – z przemiału całego ziarna
- typ 2000 – mąka razowa z przemiału całego ziarna
Mąka w mojej kuchni jest niezbędna.
Piekę z niej chleby i bułki, ale przede wszystkim wszelkie ciasta.
Na szczęście nie mam problemu z glutenem i nie muszę rezygnować z mąki pszennej w moich ciastach.
Dla osób na diecie bezglutenowej mogę polecić zamienniki mąki pszennej – mąkę gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną, kukurydzianą, ryżową, z amarantusa, kokosową czy też migdałową. Te mąki mają trochę inne właściwości i smak niż mąka pszenna i trzeba to brać pod uwagę przy pieczeniu ciast i ciasteczek.
Oto moje przepisy z mąką pszenną.