wiśnie
Wiśnie – przepisy z wiśniami dla każdego!
Wiśnie to popularny owoc, który można spożywać na surowo, przetworzony w dżemach, sokach, konserwach lub używać jako składnik wypieków i deserów.
Są one bogate w wiele ważnych składników odżywczych, w tym witaminy C i A, błonnik, potas, wapń, żelazo i antyoksydanty.
Antyoksydanty w wiśniach, takie jak flawonoidy i kwas elagowy, pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i chronić przed chorobami serca, nowotworami i chorobami neurologicznymi. Wiśnie są również korzystne dla zdrowia układu pokarmowego, ponieważ zawierają błonnik, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom.
Wiśnie można spożywać na surowo, albo dodawać do ciast, babek i babeczek.
W Polsce bardzo popularne są przetwory z wiśni – przede wszystkim dżemy i konfitury. Ja osobiście bardzo lubię robić frużelinę z wiśni i dodawać ją do przekładania tortów oraz do deserów i naleśników, czy też placuszków.