Placek drożdżowy z rabarbarem
Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami
Zapraszam na pyszne tradycyjne ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i maślaną kruszonką. To proste w swoim wyglądzie i przygotowaniu smaku jest niezwykle pyszne i będzie doskonałym dodatkiem do kubka kawy, czy też herbaty. Ciasto możecie przygotować na przyjęcie w ogrodzie, czy też na grilla. Gorąco polecam!
Spis treści
Placek drożdżowy z rabarbarem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste tradycyjne polskie ciasta, to to ciasto drożdżowe z kruszonką i rabarbarem jest ich kwintesencją. Proste, puszyste, ze słodką maślaną kruszonką.
Placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe:
- 120 ml mleka
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 100 g masła
- 2 jajka ((użyłam rozmiar L))
- 25 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
składniki na kruszonkę do ciasta
- 75 g mąki pszennej (- pół szklanki)
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 60 g masła
dodatkowo do placka
- około 300 g rabarbaru (- użyłam po połowie rabarbaru i truskawek)
Instrukcja
Jak zrobić placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
- W rondelku podgrzej mleko, cukier i masło – lekko przestudź.120 ml mleka, 100 g cukru, 100 g masła
- Dodaj do rondelka dwa jajka i krótko zmiksuj, dodaj rozkruszone drożdże i dokładnie wymieszaj (masa nie może być za gorąca, bo zabije drożdże).2 jajka, 25 g świeżych drożdży
- Przelej całość do wysokiej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 6 godzin (ja rozczyn zrobiłam wieczorem przed spaniem i ciasto robiłam rano).
- Po 6 godzinach dodaj do rozczynu mąkę i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut – aż będzie ładnie elastyczne i będzie odchodzić od boków miski – najlepiej robić to mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta.300 g mąki pszennej
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i przygotuj owoce – truskawki przekrój na pół lub na ćwiartki, rabarbar pokrój w kawałki o grubości około 1 cm.około 300 g rabarbaru
- Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż owoce.
- Przygotuj kruszonkę z podanych składników i posyp nią wierzch ciasta.75 g mąki pszennej, 50 g cukru, 25 g mąki ziemniaczanej, 60 g masła
- Przykryj formę ściereczką i odstaw na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni – tryb góra/dół.
- Wstaw ciasto do piekarnika, pozostaw drzwi od piekarnika szeroko otwarte i piecz tak ciasto przez 20 minut.
- Po tym czasie drzwiczki zamknij i piecz przez kolejne 30 minut – lub do suchego patyczka i ładnego zrumienienia ciasta.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – uwagi
Zrobiłam ostatnio placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami – niby drożdżówka, jak drożdżówka – nic nadzwyczajnego.
A jednak nie jest to do końca prawda :)
Przepis wypatrzyłam na Kwestii Smaku, a zaintrygował mnie niecodzienny sposób wykonania ciasta.
Byłam bardzo ciekawa, czy te „specjalne” zabiegi coś nowego wniosą, czy ciasto będzie jakieś nadzwyczajnie inne …
Jak zrobić drożdżowy placek z rabarbarem?
Ciasto zrobiłam ściśle (albo prawie ściśle) wg wskazówek – jedyne co, to mój zaczyn drożdżowy stał całą noc, a nie 6 godzin – zrobiłam go wieczorem, a ciasto piekłam rano następnego dnia – zaczyn z miski nie uciekł i nic złego z nim się nie stało, więc można zrobić jak ja :D
Czy widzę jakąś ogromną różnicę w cieście?
Jako wielbicielka ciast drożdżowych powiem tak – raczej nie, chociaż muszę przyznać, że po zawinięciu ciasta w papier do pieczenia i potem w folię ciacho było nadal miękkie następnego dnia, a to różnie bywa z ciastami drożdżowymi (lubią one obsychać i twardnieć).
Czy warto się tak bawić?
W sumie czemu nie – nocne wyrastanie zaczynu skraca potem przygotowanie ciasta – nie musimy odstawiać ciasta do wyrośnięcia po dodaniu do niego mąki i tylko lekko napuszamy gotowe ciasto w formie, co zajmuje 30 minut.
Więc rano przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 40 minut – co przy cieście drożdżowym jest ekspresem :)
Sami spróbujcie i podzielcie się swoimi przemyśleniami :D
A dodatkowo polecam wam bardziej tradycyjne przepisy na drożdżówki – ze śliwkami, z rabarbarem oraz bazyliową z truskawkami :)
Zapraszam również na pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe z kruszonką
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne drożdżówki pieczone z kruszonką. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżowy placek z rabarbarem
Przepis na placek z rabarbarem i truskawkami oraz kruszonką, to ciekawy przepis na ciasto drożdżowe z owocami. To ciasto drożdżowe przygotowywane jest nocą. A jeśli nie nocą, to przez pół dnia :) Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką jest puszysta i długo zachowuje świeżość. Zaskakujący jest tu sposób jej pieczenia - przez część czasu to ciasto drożdżowe z rabarbarem pieczemy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. To ciasto z rabarbarem i truskawkami po upieczeniu jest puszyste i pyszne. Świetnie smakuje do kubka kawy lub herbaty.
Placek drożdżowy z truskawkami i rabarbarem przepis
Ten placek drożdżowy możecie zrobić z dowolnymi owocami akurat dostępnymi. Świetnie się tu spiszą poza truskawkami i rabarbarem gruszki, maliny, jabłka czy brzoskwinie. Do tego to ciasto drożdżowe z kruszonką możecie zrobić z owocami z kompotu lub z puszki, albo z ulubioną konfiturą.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Takie ciepłe jeszcze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to idealny dodatek do kawy czy herbaty. Ale ostrzegam, że to drożdżowe ciasto z rabarbarem jest tak pyszne, że trudno wam będzie zatrzymać się na jednym kawałku :) Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką to jedno z ulubionych ciast w mojej rodzinie. Zresztą nie znam chyba osoby, która mogłaby się oprzeć świeżo upieczonemu ciastu drożdżowemu z kruszonką :) Wy też koniecznie upieczcie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
Wypróbujcie również inne moje wypieki z rabarbarem - polecam wam między innymi ciasto maślankowe z rabarbarem, ciasto z rabarbarem na oleju, czekoladowe ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem i twarogiem, tartę rabarbarową albo tartę migdałową z rabarbarem.