Wegańskie
Przepisy wegańskie w codziennej diecie
Kuchnia wegańska cieszy się coraz większą popularnością ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie oraz środowisko.
Spożywanie większej ilości roślinnych składników w diecie jest związane z mniejszym ryzykiem chorób serca, cukrzycy, otyłości i wielu innych chorób. Ponadto, kuchnia wegańska ma mniejszy wpływ na środowisko, ponieważ produkcja mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego jest bardziej zasobochłonna i zanieczyszczająca.
Przepisy wegańskie mogą być bardzo różnorodne i obejmować wiele kuchni świata, takich jak kuchnia azjatycka, śródziemnomorska czy meksykańska. Wegańskie dania mogą być tak samo smaczne i satysfakcjonujące jak tradycyjne dania mięsne, a czasami nawet bardziej, dzięki bogactwu smaków, aromatów i tekstur roślinnych składników.
Weganizm to bardziej restrykcyjna odmiana wegetarianizmu.
W tej diecie, a w zasadzie w stylu życia, odrzuca się mięso i wszystkie produkty odzwierzęce. To oznacza również eliminację mleka odzwierzęcego i jajek. Weganie nie jedzą również ryb i owoców morza.
Dieta ta skupia się na składnikach roślinnych – owocach i warzywach, orzechach, ziarnach, grzybach i roślinach oleistych.
Produkty mleczne mogą być zastąpione produktami roślinnymi – mleko roślinne, jogurt roślinny, tofu.
Możecie w domu zrobić mleko roślinne – np. mleko kokosowe albo migdałowe i używać go zamiast mleka krowiego.
Najlepsze przepisy wegańskie
Wśród przepisów na blogu jest trochę takich, które mogą być spożywane przez wegan.
Możecie zrobić sobie sałatkę, smalec z fasoli albo młodą kapustę z pomidorami.
Ze słodkości polecam wegańskie muffinki albo ciasto czekoladowe.
Polecam wam również domowe pieczywo – chleby i bułki.
Zapraszam do wypróbowania moich przepisów wegańskich!