cukier trzcinowy
Cukier trzcinowy- przepisy dla każdego!
Cukier trzcinowy wytwarzany jest z trzciny cukrowej i ma charakterystyczny karmelowy aromat i posmak.
Pod względem wartości odżywczych nie różni się niczym od cukru białego uzyskiwanego z buraków cukrowych.
Odróżnia go tylko właśnie kolor i smak.
Cukier jako taki jest słodki i bezwonny i znajduje szerokie zastosowanie w deserach.
Nadaje on słodki smak i wzmacnia intensywność zapachów. Łagodzi kwaśny i gorzki smak. Nadaje ciastom złocisty kolor.
W dzisiejszych czas często cukier uznawany jest za zło, ale trudno wyobrazić sobie słodkie wypieki bez niego.
Jeśli chcemy zrezygnować z cukru, albo ograniczyć jego ilość możemy zastosować zamienniki.
Świetnie sprawdzą się tu ksylitol i erytrol. W niektórych wypiekach cukier możecie zastąpić miodem, syropem daktylowym albo syropem z agawy.