cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy- przepisy dla każdego!

Cukier trzcinowy wytwarzany jest z trzciny cukrowej i ma charakterystyczny karmelowy aromat i posmak.

Pod względem wartości odżywczych nie różni się niczym od cukru białego uzyskiwanego z buraków cukrowych.

Odróżnia go tylko właśnie kolor i smak.

Cukier jako taki jest słodki i bezwonny i znajduje szerokie zastosowanie w deserach.

Nadaje on słodki smak i wzmacnia intensywność zapachów. Łagodzi kwaśny i gorzki smak. Nadaje ciastom złocisty kolor.

W dzisiejszych czas często cukier uznawany jest za zło, ale trudno wyobrazić sobie słodkie wypieki bez niego.

Jeśli chcemy zrezygnować z cukru, albo ograniczyć jego ilość możemy zastosować zamienniki.

Świetnie sprawdzą się tu ksylitol i erytrol. W niektórych wypiekach cukier możecie zastąpić miodem, syropem daktylowym albo syropem z agawy.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: cukier trzcinowy