Ciasto śliwka w rumie
Przepis na czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i mascarpone
Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia albo Sylwestra przygotujcie rewelacyjne ciasto śliwka w rumie. To pyszne mocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z nutellą i suszonymi śliwkami moczonymi w rumie. Daje to wspaniałe ciasto tylko dla dorosłych! Dlatego sprawdzi się super na wszelkich imprezach, szczególnie, że jest to przepis na dużą blaszkę. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto pijana śliwka.
Spis treści
Ciasto śliwka w rumie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz czekoladowe, wilgotne ciasta z dodatkiem alkoholu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto śliwka w rumie przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki
składniki na śliwki w rumie:
- 500 g śliwek suszonych (bez pestek)
- 250 ml rumu
składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 g masła
- 120 ml mleka
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na nasączenie do ciasta
- 150 ml czarnej kawy ( lekko osłodzonej)
- 3 łyżki rumu
składniki na krem czekoladowy do ciasta
- 200 g masła (miękkiego )
- 400 g nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
- 250 g mascarpone ( w temperaturze pokojowej)
dodatkowo do ciasta śliwka w rumie
- ok 3/4 słoiczka powideł śliwkowych (do posmarowania ciasta)
składniki na polewę czekoladową:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić śliwki w rumie
- Śliwki drobno pokrój.500 g śliwek suszonych
- Rum zagotuj i zalej nim śliwki – odstaw na przynajmniej godzinę do nasiąknięcia (u mnie stały przez noc).250 ml rumu
Jak zrobić ciasto czekoladowe
- W dużym garnku rozpuść razem masło, mleko i cukier.200 g masła, 120 ml mleka, 200 g cukru
- Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki gorzkiego kakao
- Do ostudzonej masy dodaj żółtka i porcjami mąkę – zmiksuj.4 żółtka
- Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj.4 białka
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić krem czekoladowy
- Miękkie masło umieść w misie miksera i miksuj aż będzie białe – około 5 minut.200 g masła
- Dodawaj po łyżce nutellę i mascarpone – miksuj do połączenia składników.400 g nutelli, 250 g mascarpone
- Na koniec dodaj do kremu śliwki w rumie i wymieszaj.
- Spodni blat nasącz kawą z rumem, posmaruj powidłami i wyłóż krem i wyrównaj.ok 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
- Przykryj drugim blatem ciasta, nasącz go.
Jak zrobić polewę czekoladową
- Śmietanę kremówkę zagotuj w rondelku, zdejmij z palnika, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.150 ml śmietany kremówki, 150 g gorzkiej czekolady
- Polewą polej ciasto.
- Możesz ciasto dodatkowo udekorować śliwkami w czekoladzie :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto pijana śliwka w czekoladzie – uwagi
Ciasto śliwka w rumie, czyli czekoladowe ciasto w stylu murzynka, krem czekoladowo-orzechowy, a do tego mnóstwo śliwek suszonych moczonych w rumie. To ciasto idealne na większe imprezy, bo wychodzi go spora blacha. Ze względu na dużą ilość rumu nie jest wskazane dla dzieci – chociaż i tak większość alkoholu wyparowuje, w trakcie gotowania. Ciasto pijana śliwka jest mega pyszne – ja go zrobiłam na święta, ale dopiero teraz mam chwilę, aby wrzucić wam przepis.
Powiem tak – znikło nie wiadomo kiedy. A moja siostra, zjadła chyba większość :)
Jak przygotować ciasto śliwka w rumie – wskazówki i porady
Ciasto czekoladowe, które jest podstawą tego ciasta przygotowuje się bardzo podobnie jak murzynka. Musisz najpierw w dużym garnku podgrzać i razem rozpuścić mleko, masło i cukier. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, to zostaw masę do wystudzenia. Dodaj do masy mąkę zmieszaną z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia, a także żółtka. Ubij oddzielnie białka na gęstą i bardzo puszystą pianę. Dobrze ubite białka dodadzą ciastu lekkości i puszystości. Dlatego dodaj je porcjami do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj. Ciasto czekoladowe przelej do formy o wielkości około 20/30 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto ostudź i przekrój na dwa blaty, tak aby można je było przełożyć kremem czekoladowym. Samo ciasto czekoladowe możesz przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechować w temperaturze pokojowej zawinięte w folię spożywczą – aby nie obsychało.
Jak zrobić krem czekoladowy ze śliwkami?
Ten krem czekoladowy to ucierany krem maślany. Aby krem się udał i nie zwarzył wszystkie składniki muszą być w podobnej pokojowej temperaturze. Dlatego musisz pamiętać aby wcześniej wyjąć z lodówki masło, serek mascarpone i nutellę (jeśli przechowujesz ją w lodówce). Jeśli mascarpone lub nutella nie będą w temperaturze pokojowe to podaniu do zmiksowanego masła mogą zwarzyć krem i trzeba będzie go ratować! Gdy masz już cały dobrze zmiksowany i jednolity krem czekoladowy do dodaj do niego pokrojone śliwki i nałóż krem na spodni blat ciasta czekoladowego i przykryj drugim blatem ciasta.
Takie ciasto z suszonymi śliwkami i mascarpone sprawdzi się świetnie nie tylko na Boże Narodzenie. Przygotujcie je również w okresie karnawału, albo na różne rodzinne imprezy okolicznościowe.
Zapraszam was również do zapoznania się z innymi „wzmacnianymi” przepisami – np. na babeczki pijana śliwka, babeczki ajerkoniakowe, albo ciasto kukułka. Na moim you tube możecie również obejrzeć krótki filmik, gdzie pokazuję jak przygotować pijane ciasto kawowe z likierem kawowym.
Inspiracja Moje wypieki – podaję jednak moją wersję tego przepisu.
Polecane przepisy na ciasta ze śliwkami
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta ze śliwkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto śliwka w rumie przepis
Przepis na pyszne czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym i śliwkami w rumie. To czekoladowe ciasto ze śliwkami to idealne ciasto na Boże Narodzenie albo na inne okazje. Wychodzi go duża blacha więc wystarczy dla każdego. Przepis krok po kroku pozwoli wam wykonać ciasto bez problemu. Przygotujcie rodzinie to czekoladowe ciasto ze śliwkami w rumie i zaskoczcie ich niebywałym smakiem. Ciasto pijana śliwka z kremem czekoladowym zasmakuje każdemu!
Przepis na czekoladowe ciasto pijana śliwka
Przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami w rumie to ciasto dla dorosłych, bo rumu idzie tu sporo. A śliwki mocno go wchłaniają. Ciasto jest mocno czekoladowe i wilgotne. Gorąco polecam wam przepis na ciasto śliwka w rumie!
Wypróbujcie również inne moje wypieki na Boże Narodzenie. Polecam wam między innymi norweskie ciasto bezowe, ciasteczka orzeszki, ciasto kinder pingui albo sernik z mlekiem w proszku.