Przepisy na ciasta ucierane
Ciasta ucierane to przede wszystkim ciasta, w których masło uciera się długo i namiętnie z cukrem.
Tak długo, aż cukier się cały rozpuści, a masło nabierze białego koloru i napuszy się.
Tak przygotowane masło sprawia, że potem ciasto jest bardzo delikatne i aksamitne.
Musicie również pamiętać, że potem – gdy już dodajecie mąkę, to nie możecie jej miksować za długo.
Jeśli mąka będzie długo mieszana z ciastem, to ciasto po upieczeniu będzie twarde :(
Zapamiętajcie więc – mąkę mieszamy krótko!
Dobrze jest też, gdy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową – dotyczy to szczególnie jajek.
Dodanie zimnych jajek często powoduje, że ciasto zaczyna wyglądać jak zwarzone – na szczęście dosypanie mąki zwykle wszystko naprawia ;)
Ja się przyznaję, że rzadko przejmuję się temperaturą pokojową składników i najczęściej po prostu po każdym jajku dodaję od razu łyżkę mąki :)
Najczęściej wśród ciast ucieranych spotykamy babki, ale są tu też ciasta z owocami, ciasta biszkoptowe, ciasta z makiem, czy też babeczki.