Babki
Przepisy na najlepsze babki
Babki to popularne ciasta, które charakteryzują się zwykle charakterystyczną formą, w kształcie pierścienia lub kuli z wgłębieniem na środku. Ten kształt zawdzięczają pieczeniu w specjalnych formach – nazywanymi formami z kominkiem.
Najczęściej przygotowywane są z drożdżowego ciasta, wzbogaconego jajkami, mlekiem, cukrem, masłem i aromatami, takimi jak wanilia, cytryna lub pomarańcza. Ale bardzo popularne są babki piaskowe z ciasta ucieranego oraz różne babki biszkoptowe.
Proste babki przepisy krok po kroku
Sprawdźcie moje przepyszne przepisy na babki, a każdy z nich dokładnie opisany, a często nawet ze zdjęciami krok po kroku. Tak aby ich wykonanie nie stanowiło dla Was żadnego problemu.
Staram się, aby były z prostych i łatwo dostępnych składników, ale żeby też przy okazji były niebanalne i zaskakujące w smaku.
Babki mogą mieć różne dodatki, na przykład rodzynki, suszone owoce, orzechy a nawet alkohol.
Przygotowanie babek drożdżowych wymaga czasu, ponieważ ciasto musi wyrosnąć, aby osiągnęło odpowiednią objętość. Dużo szybsze w przygotowaniu są babki ucierane.
Jak podawać babkę?
Babki zazwyczaj podaje się polane lukrem lub posypane cukrem pudrem. Możecie je także oblać polewą czekoladową.
Mogą być idealną przekąską do kawy lub herbaty, ale także stanowić słodki dodatek do deserów.
Baby dawniej piekło się głównie na Wielkanoc.
Gospodynie przykładały do nich szczególną uwagę. Wszystkie produkty musiały być doskonałej jakości. Używano mnóstwo jaj – szczególnie przy babce muślinowej – migdałów, szafranu, rodzynek itp.
Teraz babki pieczemy nie tylko na święta wielkanocne, ale przez cały rok.
Ciasto piecze się w specjalnych formach z tzw. kominem w środku.
Dzięki temu kominowi ciasto ma charakterystyczny kształt „oponki” z dziurą w środku :)
Baba babie nie równa :D
Babki mogą być piaskowe, ucierane, biszkoptowe czy drożdżowe.
Czekoladowe, waniliowe czy też nawet dyniowe.
Teraz baby możemy mieć w każdym dowolnym smaku i różnymi dodatkami.
Jeśli lubicie baby, to koniecznie wypróbujcie któryś z moich przepisów – a może wszystkie? :D