Ciasta ucierane
Przepisy na ciasta ucierane
Ciasta ucierane to przede wszystkim ciasta, w których długo uciera się składniki aż nabiorą puszystości. Może to być ucierane masło, albo ucierane jajka.
Jak zrobić idealne ucierane ciasto?
Ciasto ucierane musi być długo ucierane – we wstępnym etapie – nawet z 10 minut.
Tak długo, aż cukier się cały rozpuści, a masło, albo jajka nabiorą białego koloru i napuszą się.
Tak przygotowane masło sprawia, że potem ciasto jest bardzo delikatne i aksamitne.
Musicie również pamiętać, że potem – gdy już dodajecie mąkę, to nie możecie jej miksować za długo.
Jeśli mąka będzie długo mieszana z ciastem, to ciasto po upieczeniu będzie twarde :(
Zapamiętajcie więc – mąkę mieszamy krótko!
Dobrze jest też, gdy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową – dotyczy to szczególnie jajek.
Dodanie zimnych jajek często powoduje, że ciasto zaczyna wyglądać jak zwarzone – na szczęście dosypanie mąki zwykle wszystko naprawia ;)
Ja się przyznaję, że rzadko przejmuję się temperaturą pokojową składników i najczęściej po prostu po każdym jajku dodaję od razu łyżkę mąki :)
Najlepsze przepisy na ciasta ucierane
Najczęściej wśród ciast ucieranych spotykamy babki, ale są tu też ciasta z owocami, ciasta biszkoptowe, ciasta z makiem, czy też babeczki.