Bez glutenu

przepisy bez glutenu


Przepisy bez glutenu dla każdego!

Gluten to białko roślinne zawarte  w ziarnach zbóż – przede wszystkim w pszenicy, jęczmieniu czy życie.

Gluten w połączeniu z wodą (płynem) odpowiada za elastyczność ciasta, a także za jego odporność na wysychanie. Dlatego ciasta i wypieki z mąką pszenną są tak puszyste i elastyczne.

Produkty  bezglutenowe to: proso, ryż, amarantus, kukurydza, tapioka, maniok, gryka czy komosa ryżowa.

Glutenu nie zawierają również świeże mięso, ryby i jajka, warzywa i owoce, orzechy, tłuszcze, cukier i miód.

Bezglutenowe przepisy

Mąkę pszenną można zastępować w słodkich wypiekach mąką bezglutenową – najczęściej jest to mieszanka różnych mąk – np. ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, czy gryczanej.

Można również używać mąkę kokosową. Ta mąka jest dużo bardziej higroskopijna niż mąka pszenna – mocno wchłania płyny. Dlatego stosuje się jej mniej więcej w wielkości 1/3 porcji mąki pszennej, albo dodaje więcej płynów.

Pomysły na bezglutenowe przepisy

Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na naleśniki gryczane, komosankę z borówkami, bezglutenowe babeczki z truskawkami, ciasto kokosowe, gofry ryżowe,  pudding z tapioki czy też pudding chia.

Zapraszam do wypróbowania moich przepisów bez glutenu.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: Bez glutenu