Kup teraz książki najlepsze wypieki beaty oraz najlepsze sałatki beaty
kup teraz książki anajlepsze wypieki beaty albo nalepsze sałatki beaty

przepisy bez glutenu


Przepisy bez glutenu dla każdego!

Gluten to białko roślinne zawarte  w ziarnach zbóż – przede wszystkim w pszenicy, jęczmieniu czy życie.

Gluten w połączeniu z wodą (płynem) odpowiada za elastyczność ciasta, a także za jego odporność na wysychanie. Dlatego ciasta i wypieki z mąką pszenną są tak puszyste i elastyczne.

Produkty  bezglutenowe to: proso, ryż, amarantus, kukurydza, tapioka, maniok, gryka czy komosa ryżowa.

Glutenu nie zawierają również świeże mięso, ryby i jajka, warzywa i owoce, orzechy, tłuszcze, cukier i miód.

Bezglutenowe przepisy

Mąkę pszenną można zastępować w słodkich wypiekach mąką bezglutenową – najczęściej jest to mieszanka różnych mąk – np. ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, czy gryczanej.

Można również używać mąkę kokosową. Ta mąka jest dużo bardziej higroskopijna niż mąka pszenna – mocno wchłania płyny. Dlatego stosuje się jej mniej więcej w wielkości 1/3 porcji mąki pszennej, albo dodaje więcej płynów.

Pomysły na bezglutenowe przepisy

Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na naleśniki gryczane, komosankę z borówkami, bezglutenowe babeczki z truskawkami, ciasto kokosowe, gofry ryżowe,  pudding z tapioki czy też pudding chia.

Zapraszam do wypróbowania moich przepisów bez glutenu.