Przepisy na ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze i najpyszniejsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie
Jeśli nie wiesz jakie ciasta na święta Bożego Narodzenia będą najlepsze, to zobacz moje najlepsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie. To zestawienie 60 przepisów to prawdziwa kulinarna skarbnica, pełna inspiracji na wyjątkowe wypieki świąteczne. Odkryj najlepsze serniki, makowce, pierniki i ciasta z kremem, które dostarczą niezapomnianych doznań smakowych na świątecznym stole. Zobacz najpyszniejsze ciasteczka i słodkie małe babeczki, które udekorują świąteczny stół. Te przepisy to połączenie tradycji i nowoczesności, tworzące magię świąt w każdym kęsie. Gorąco polecam!
Spis treści
Najlepsze serniki na Boże Narodzenie
Najlepsze serniki na Boże Narodzenie cechują się kilkoma charakterystycznymi cechami, które podkreślają ich świąteczny klimat i dostarczają wyjątkowych doznań smakowych. Świąteczne serniki mogą zawierać przyprawy korzenne, takie jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa czy imbir, które nadają ciepły i charakterystyczny smak. Inne będą zawierały rodzynki, suszone owoce, aromatyczne orzechy albo skórkę pomarańczową. Dodaj do nich dekoracje kojarzące się ze świętami – jak np. małe pierniczki, świeża żurawina, choineczki, czy też gwiazdki. Zobacz moje propozycje na serniki na święta.
Sernik czarnoleski
Sernik czarnoleski to niebywale pyszny i mocno czekoladowy sernik przygotowany na spodzie z pokruszonych ciasteczek. Aby nadać sernikowi charakter tortu Schwarcwaldzkiego udekorowałam go bitą śmietaną i polałam soczystą i smakowitą frużeliną z wiśni. Sernik w takim wydaniu nie tylko doskonale smakuje, ale również przepięknie się prezentuje. Na pewno nikt nie przejdzie obok niego obojętnie!
Sernik dacquoise
Ten sernik dacquoise jest również inspirowany słynnym deserem – w tym przypadku to pyszna i słodka beza dacquoise. Tutaj kremowy sernik połączony jest ze słodkimi daktylami, chrupiącymi orzechami i karmelem. Do tego bita śmietana i słodkie małe beziki. Taki sernik to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Spróbuj zrobić do niego takie cudne bezowe choinki – z tą dekoracją sernik będzie wyglądał obłędnie!
Sernik dekadencki
Sernik dekadencki to sernik idealny na specjalne okazje. Pełen smaku i wspaniałych dodatków. Sernik przygotowałam z dodatkiem masła orzechowego, kajmaku, białej czekolady i orzeszków. Taki sernik będzie doskonały dla osób które lubią orzechowe smaki i lubią słodkie serniki i ciasta.
Sernik piernikowy
Ten sernik piernikowy jest boski! Upiekłam go na spodzie z pokruszonych pierniczków. Do tego w samym serniku znajdziesz aromatyczną przyprawę do piernika i skórkę tartą z pomarańczy. Do tego słodka polewa czekoladowa i pierniczkowa dekoracja. Ten sernik nie tylko wygląda uroczo, ale również smakuje wspaniale. Spróbuj koniecznie!
Sernik czekoladowy z malinami
Ten sernik czekolady z malinami to moje ostatnie odkrycie i mała obsesja za razem. Bo on smakuje tak rewelacyjnie, że trudno się od niego oderwać. Do tego dodam, że ten sernik czekoladowy jest bez pieczenia. Jeśli więc do tej pory bałaś/eś się robić serniki, bo ci opadały i nie wychodziły, to zrób taki bez pieczenia. Pamiętaj tu o świeżych malinach, które tak wspaniale wyglądają po przekrojeniu sernika.
Sernik Baileys
Sernik Baileys to również sernik, który zrobisz zupełnie bez pieczenia. Za to ma w sobie dodany likier Baileys (na blogu znajdziesz również przepis na domowy likier Baileys jeśli nie masz go gdzie kupić). Sernik ma lekką i aksamitną konsystencję oraz fajny delikatny smak. Ze względu na dodany likier, to sernik tylko dla dorosłych!
Sernik z musem karmelowym
Sernik z musem karmelowym to przepis na sernik na dużą blachę. Tutaj sernik przygotowałam na spodzie z pokruszonych herbatników. Do tego mamy kremowy i aksamitny sernik oraz lekki jak chmurka mus karmelowy z masy kajmakowej i bitej śmietany. Ten sernik ma bardzo lekki smak, więc na pewno zasmakuje każdemu – nawet wielbicielowi mocno tradycyjnych serników.
Puszysty sernik z mlekiem w proszku
Sernik z mlekiem w proszku to najbardziej puszysty i najlżejszy sernik w tym zestawieniu. Przygotowany jest w dużej foremce i dodam, że to sernik bez spodu. Ma wyjątkowy smak dzięki mleku w proszku i wyjątkową puszystość dzięki pianie ubitej z białek.
Orzechowy sernik rosyjski
Ten sernik rosyjski smakuje rewelacyjnie dzięki orzechom laskowym dodanym do spodu do sernika. Sam sernik jest niezwykle aksamitny i w połączeniu z orzechowym spodem i słodkim lukrem tworzy wyjątkowo smakowite ciasto. Jeśli do tej pory nie robiłaś/eś sernika na orzechowym spodzie, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Sernik londyński
Sernik londyński to przepis Nigelli Lawson. Ten sernik jest rewelacyjnie aksamitny i bardzo smaczny. Do tego zrobiony jest nie tylko na jajkach ale również na sporej ilości żółtek – w sumie będziesz tu potrzebować 10 jajek. Białka, które ci zostaną po przygotowaniu sernika możesz zużyć do przygotowania świątecznych bez z żurawiną – link do nich znajdziesz poniżej w moich wybranych ciastkach na Boże Narodzenie.
Najlepsze makowce na Boże Narodzenie
Ja sobie nie wyobrażam świąt Bożego Narodzenia bez makowców. W moim rodzinnym domu najpopularniejszy był biszkopt, który trzeba było przekroić i przełożyć mocno migdałową masą z maku – mak był również na wierzchu ciasta. To było moje ulubione świąteczne ciasto. A jakoś tak się zdarzyło, że jeszcze do tej pory sama go nie robiłam – ciągle nie zabrałam na niego przepisu od mamy. Za to na blogu znajdziesz dużo innych bardzo fajnych, ciekawych i smakowitych przepisów na ciasta z makiem. Są tu tradycyjne drożdżowe ciasta z masą makową, są kruche makowce, ale również apetyczne i niezwykle piękne torciki z makiem. Zobacz moje wybrane ciasta z makiem i makowce idealne na Boże Narodzenie.
Makowiec na kruchym cieście
Makowiec na kruchym cieście, to ciasto z dużą ilością maku z dodatkiem bakalii. Do tego lekki kruchy spód, który wręcz rozpływa się w ustach i tarte kruche ciasto na wierzchu. Ten przepis na makowca przygotowany jest w dużej formie, więc ciasto da się podzielić na wiele porcji. Na pewno wystarczy go zarówno dla domowników jak i gości.
Ciasto krówka z makiem
Ciasto krówka z makiem to taki trochę makowiec w bardziej nowoczesnej formie. Tutaj zrobiłam biszkopt makowy, który przełożyłam po przekrojeniu masą krówkową oraz lekkim kremem kajmakowym. Tak otrzymałam nie tylko bardzo smaczne ciasto, ale również bardzo ciekawe w wyglądzie. Takie ciasto makowe będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Gorąco polecam!
Makowiec warstwowy
Ten makowiec warstwowy wymaga odrobinę więcej pracy i umiejętności, ale na pewno warto się mu poświęcić. To ciasto to warstwy krucho-drożdżowego ciasta, które przekładane są warstwami masy makowej. Ten makowiec bardzo ładnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.
Zakręcony makowiec
Zakręcony makowiec to makowiec przygotowany na cieście drożdżowym. Jego wyjątkowy wygląd zawdzięcza odpowiedniemu zwinięciu ciasta. Tutaj paski ciasta posmarowane masą makową zawinięte są w okrągłe ciasto i pieczone w okrągłej tortownicy. Po upieczeniu i przekrojeniu tworzą się pionowe paski. Ciasto dzięki temu wygląda wyjątkowo i na pewno zachwyci wszystkich.
Prosty makowiec
Ten prosty makowiec, to lekkie ucierane ciasto migdałowe, na które wyłożyłam gotową masę makową. Jeśli nie masz czasu na długie przygotowywanie drożdżowego makowca, albo robienie masy makowej „od zera” to właśnie to ciasto będzie dla ciebie idealne. Świetnie smakuje, długo zachowuje świeżość i każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem.
Makowiec japoński z jabłkami
Makowiec japoński to kolejny makowiec, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy! Tu mnie ma tradycyjnego ciasta, tylko sama pieczona masa makowa. Za to do maku dodajemy tarte jabłka, które dodają makowcowi fajnej wilgotności i lżejszego smaku. Taki makowiec możesz upiec nawet na ostatnią chwilę i do tego przygotujesz go z gotowej masy makowej.
Torcik makowo-brzoskwiniowy
Torcik makowo-brzoskwiniowy to rewelacyjny tort przygotowany na biszkopcie z makiem, który przełożony jest lekkim kremem śmietankowym i przepyszną żelką brzoskwiniową. Takie ciasto z makiem i żelka pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Jeśli myślisz o upieczeniu na święta tortu, to ten będzie doskonały!
Drożdżowa babka makowcowa
Babka makowcowa to ukłon w stronę tradycji. Tutaj puszyste ciasto drożdżowe zawinięte jest z prostą masą makową i umieszczone w formie do babki. Tak upieczony makowiec ma bardzo ciekawy wygląd i prezentuje się dużo lepiej niż tradycyjny zawijany makowiec. Jeśli więc lubisz drożdżowe makowce, to koniecznie upiecz takiego w formie babki.
Ciasto makowa panienka
Ciasto makowa panienka to bardzo popularne świąteczne ciasto. Tu połączyłam lekki biszkopt makowo-kokosowy z kremem śmietankowym i soczystymi wiśniami. Wiórki kokosowe nadają ciastu bardziej zimowego charakteru, a całość wygląda i smakuje obłędnie. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, a na pewno zyska uznanie u wszystkich.
Makowiec sypany
Makowiec sypany, to kolejny makowiec, który przygotujesz nawet na ostatnią chwilę. Do tego to ciasto nie wymaga praktycznie żadnych większych umiejętności cukierniczych! Znasz może sypaną szarlotkę? Tu przygotowanie jest tak samo proste. Masę makową układasz warstwami z pokruszonymi herbatnikami i pieczesz. Prościej się nie da!
Najlepsze serniki z makiem na święta
Wyżej wymieniłam moje ulubione serniki i makowce idealne na święta. Ale czasami ma się ochotę zarówno na jedno jak i na drugie, a jest czas tylko na upieczenie jednego ciasta. Albo uwielbiasz połączenie sernika i makowca. Co wtedy? Nic bardziej prostego! Zrób ciasto z twarogiem i makiem. To połączenie jest rewelacyjne, a do tego możesz przygotować nie tylko tradycyjny seromakowiec na kruchym spodzie, ale również inne serniki z makiem. Zobacz przepisy, które wybrałam dla ciebie!
Przepis na sernikomakowca
Seromakowiec na kruchym spodzie to jeden z najbardziej popularnych przepisów na blogu. Przetestowany przez tysiące osób, z mnóstwem pozytywnych opinii. I ja się nie dziwię, bo jest zachwycający. Gdy mam upiec jedno ciasto na święta, to piekę właśnie tego seromakowca! Mamy tu lekki kruchy spód, idealną masę makową (zobacz też wskazówki jak wykorzystać gotową masę z maku), aksamitny sernik oraz obłędną polewę czekoladową. Nie można chcieć już nic więcej! Gorąco polecam!
Gotowany sernik na cieście makowym
Gotowany sernik na cieście makowym to pyszne połączenie sernika z wilgotnym ciastem makowym. Tutaj sernika nie piekłam, ale właśnie ugotowałam. Takie gotowane serniki są proste do zrobienia, a jednocześnie gwarantują idealny sernik. Jeśli do tej pory nie robiłaś/eś takiego sernika gotowanego, to spróbuj koniecznie!
Sernik z makiem i brzoskwiniami
Sernik z makiem i brzoskwiniami to połączenie kilku smaków w jednym idealnym cieście. Lekki kruchy spód, do tego aksamitny sernik, pokrojone w kostkę brzoskwinie, lekka masa makowo-kokosowa oraz chrupiące tarte ciasto na wierzchu. Do tego sernika koniecznie pamiętaj o tłustym twarogu dobrej jakości. Takie lżejsze twarogi w wiaderku nie utrzymają wagi tych wszystkich dodatków!
Sernik piegusek
Sernik piegusek, to sernik pieczony z małą ilością maku. Tutaj jest on tylko symbolicznie. Za to tworzy urocze piegi czarnego maku w całym serniku. To zapewnia sernikowi niezwykle piękny wygląd, do tego tu nie musisz mielić maku, bo używasz go w ziarenkach. Udekoruj sernik świątecznymi dekoracjami, aby podkreślić jego bożonarodzeniowy charakter.
Pomarańczowy sernik na makowym spodzie
Kolejne połączenie sernika z makiem to ten pyszny pomarańczowy sernik na makowym spodzie. Tu mak jest na dole sernika, a sam sernik jest wysoki, aksamitny i z pomarańczową nutą. Te smaki powodują, że sernik będzie idealny właśnie na Boże Narodzenie. Możesz do dodatkowo udekorować z wierzchu konfiturą pomarańczową, aby pokreślić jego pomarańczowy smak.
Najlepsze pierniki na Boże Narodzenie
Ciasto piernik, zwłaszcza w wersji staropolskiej czy z dodatkiem powideł, to prawdziwa kulinarna uczta pełna tradycji i bogactwa smaków. Piernik z powidłami to połączenie tradycji piernikowej z bogactwem owoców. Powidła są dodawane do ciasta, nadając mu wyjątkowy smak i konsystencję. W połączeniu z przyprawami korzennymi piernik jest słodką i owocową gratką dla podniebienia. Wraz z rozwojem internetu i dzieleniem się przepisami, dotarły do nas również przepisy na ciasta piernikowe z całego świata i możemy piec ich różne wersje. Również bardzo miękkie i aromatyczne dzięki używaniu melasy. Zobacz moje przepisy na pyszne ciasta piernikowe idealne na święta.
Piernik staropolski
Piernik staropolski, to tradycyjny polski piernik przygotowany z ciasta długo dojrzewającego. To oznacza, że przygotowanie tego piernika trzeba zacząć najpóźniej pod koniec listopada, aby mieć piernik gotowy na święta. Piernik staropolski składa się z charakterystycznych składników, takich jak miód, przyprawy korzenne (cynamon, imbir, goździki). Wyróżnia go intensywny smak miodu i bogactwo aromatycznych przypraw. Myślę, że chociaż raz w życiu warto upiec taki piernik samodzielnie i cieszyć się jego niezwykły smakiem.
Czekoladowy piernik z powidłami
Ten czekoladowy piernik z powidłami, to ekspresowy piernik, który możesz przygotować nawet w ostatniej chwili. Do tego do jego zrobienia nie musisz nawet używać miksera. Wszystko możesz przygotować za pomocą łyżki i mieszania produktów w garnku z rozpuszczoną czekoladą. Jeśli lubisz pierniki, ale nie masz czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta, to ten szybki piernik z powidłami sprawdzi się doskonale!
Puszysty piernik z melasą
Ten puszysty piernik, to przepis pochodzący z kuchni amerykańskiej. Tutaj zamiast miodu do ciasta dodaje się melasę, czyli produkt powstający przy wytwarzaniu cukru. Melasa ze swoim ciemnym kolorem nadaje ciastu pięknego brązowego koloru oraz lekko kawowego smaku. Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne, do tego świetnie smakuje z lekkim kremem z białą czekoladą.
Piernikowy tort na winie
Ten niezwykły tort piernikowy to świetna propozycja na wyjątkowe ciasto na Boże Narodzenie. Przygotowałam ten tort z wilgotnego ciasta piernikowego pieczonego z dodatkiem wina i przełożyłam lekkim kremem cynamonowym i karmelizowanymi orzechami. Do tego słodki karmel i świąteczne dekoracje. Takim tortem na pewno zachwycisz wszystkich!
Tarta czekoladowo-piernikowa
Ta tarta czekoladowo-piernikowa to zdecydowanie bardziej nowoczesne spojrzenie na świątecznego piernika. Tutaj mamy pyszne kruche czekoladowe ciasto napełnione obłędnym kremem czekoladowo-piernikowym. Do tego świąteczne dekoracje i idealne ciasto gotowe. Możesz upiec jak ja kilka małych tart i podać je indywidualnie, albo upiec jedną większą i pokroić ją na porcje.
Najlepsze ciasta z kremem na Boże Narodzenie
Najlepsze ciasta z kremem na Boże Narodzenie to nie tylko desery, lecz prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej, które dostarczają niezapomnianych doznań smakowych na świątecznym stole. To wspaniałe uzupełnienie do serników i makowców. Takie ciasta przekładane różnorodnymi kremami, nie tylko świetnie wyglądają ale również doskonale smakują. Często łączą w sobie kilka smaków, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Spróbuj tych wykwintnych ciast z kremem, by podkreślić smak Bożego Narodzenia i uczynić święta jeszcze bardziej wyjątkowymi.
Ciasto kostka ajerkoniakowa
Ciasto kostka ajerkoniakowa to pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowane na herbatnikach (możesz jedną warstwę zrobić w kontrastowym kolorze – jak ja) przekładanych lekkim kremem ajerkoniakowym zrobionym z dodatkiem ajerkoniaku. Przez użycie alkoholu ciasto jest tylko dla dorosłych!
Ciasto Balladyna z malinami
Ciasto Balladyna to bardzo smaczne, a przy tym też proste do zrobienia ciasto czekoladowe przekładane kremem śmietankowym z malinami. Ciasto dodatkowo ma warstwę słodkiej galaretki z malinami. Połączenie smaku czekoladowego, śmietankowego i malinowego jest idealne, a ciasto przygotowane w dużej formie jest łatwo podzielne.
Ciasto kostka alpejska
Ciasto kostka alpejska to smakowite ciasto o kilku połączonych smakach. Podstawą jest tu lekki i puszysty biszkopt, który dodatkowo posmarowałam lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Do tego krem kajmakowo-czekoladowy z zatopionymi w nim słodkimi i kruchymi małymi bezami oraz lekka bita śmietana na wierzchu. Takie ciasto to nie tylko świetny pomysł na Boże Narodzenia, ale także na nadchodzącego Sylwestra i karnawałowe imprezy.
Czekoladowe ciasto Rocher
Ciasto Rocher to smakołyk dla osób uwielbiających te słodkie czekoladki. Wilgotne czekoladowe ciasto pieczone z czekoladą przełożyłam obłędnym kremem czekoladowo-orzechowym. Do tego chrupiące i pyszne orzechy laskowe i polewa czekoladowa. To prawdziwy raj dla wielbicieli czekolady i orzechów laskowych.
Ciasto krówka
Ciasto krówka to niezwykle lekkie i delikatne ciasto kremowe na sporą formę. Tutaj puszysty biały biszkopt przełożony jest lekko słodkim kremem krówkowym. Ciasto „bez wodotrysków” ale bardzo smaczne i bardzo podzielne. Delikatny smak sprawia, że na pewno zasmakuje wielu osobom.
Kostka czarna porzeczka
Kostka czarna porzeczka to bardzo smaczne czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym i cudownym musem z czarnej porzeczki. Lekko słodki i intensywny smak czekoladowy doskonale smakuje w połączeniu z lekko kwaskową porzeczką. Do tego ciasto przepięknie się prezentuje i jest przygotowane w dużej formie. To ciasto ma na blogu wielu wielbicieli i myślę, że ty też je pokochasz!
Ciasto Stefanka
Ciasto Stefanka to jedno z bardziej tradycyjnych ciast bardzo popularnych na święta. To warstwowe ciasto złożone z aromatycznych blatów ciasta miodowego, które przełożone są pysznym kremem grysikowym zrobionym z kaszą manną. Do tego smakowita polewa z czekolady i posiekane orzechy. To ciasto najlepiej przygotować wcześniej, bo dłuższe stanie tylko mu dodaje smaku i miękkości.
Ciasto brzoskwiniowa fantazja
Ciasto brzoskwiniowa fantazja to również jeden z ulubieńców na blogu. Lekki biszkopt przełożony tu jest obłędnym kremem czekoladowym, a do tego dla świeżości i lekkości udekorowany brzoskwiniowym musem. Jeśli nie bardzo lubisz brzoskwinie, to bardzo łatwo możesz zrobić mus w innym smaku. W przepisie dowiesz się wszystkiego.
Norweskie ciasto bezowe
To norweskie ciasto bezowe nazywane bywa „najlepszym ciastem na świecie” i muszę powiedzieć, że coś w tym jest. Ciasto składa się z dwóch blatów lekkiego ucieranego ciasta, które pieczone są ze słodką bezą i płatkami migdałowymi. Ciasto przekładane jest na koniec delikatnym i przepysznym kremem. Całość wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. Spróbuj koniecznie!
Pavlova pomarańczowo-korzenna
Beza pavlova pomarańczowa z korzennymi ciasteczkami to beza idealna na Boże Narodzenie. Połączenie słodkiej bezy i typowo świątecznych smaków pomarańczy i korzennych przypraw, sprawia, że ten deser zasmakuje każdemu. Przygotuj to aksamitny krem pomarańczowy i wykorzystać kruche ciasteczka korzenne aby uzyskać świąteczną bezę.
Najlepsze przepisy na świąteczne ciasteczka
Najlepsze ciasteczka świąteczne powinny łączyć w sobie kilka kluczowych cech, aby dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych i wnieść świąteczny klimat na stół. Oto kilka cech, które definiują doskonałe ciasteczka świąteczne:
- Aromatyczne przyprawy korzenne: Cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa – te przyprawy dodają niepowtarzalnego, świątecznego smaku ciasteczkom i innym świątecznym wypiekom.
- Suszone owoce i orzechy: Rodzynki, żurawina, bakalie, orzechy – te dodatki dodają do ciasteczek tekstury i różnorodności smakowej.
- Świąteczne dekoracje: Kolorowe lukry i polewy, posypki czy barwne ozdoby sprawiają, że ciasteczka stają się nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne wzrokowo.
- Formy i kształty związane ze świętami: Serca, gwiazdki, choinki czy dzwoneczki – ciasteczka w świątecznych kształtach dodają im uroku i wprowadzają w świąteczny nastrój. Doskonałe ciasteczka powinny być łatwe do ozdabiania i najlepiej aby ładnie trzymały swój kształt podczas pieczenia.
- Długi okres przechowywania: Wiele ciasteczek świątecznych doskonale dojrzewa z czasem, dlatego warto wcześniej przygotować je przed świętami.
Zobacz jakie przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie wybrałam dla ciebie!
Świąteczne bezy z żurawinami
Świąteczne bezy z żurawinami, to słodkie nieduże bezy udekorowane po upieczeniu lekkim kremem z mascarpone i kremówki. Słodycz deseru wspaniale tu równoważy lekko kwaskowa i wyrazista w smaku frużelina z żurawiny i pomarańczy. Dodaj do bez świąteczne dekoracje, aby podkreślić ich wspaniały wygląd i charakter.
Waniliowe rogaliki
Te waniliowe rogaliki to słynne austriackie ciastka świąteczne zwane Vanillekipferl. Ciasteczka są super proste do zrobienia, a smakują delikatnie i fajnie orzechowo. Pięknie się prezentują posypane cukrem pudrem. Takie proste ciasteczka na pewno zachwycą wszystkich.
Ciasteczka orzeszki
Ciasteczka orzeszki to pyszne kruche ciastka o charakterystycznym wyglądzie orzechów. Aby je przygotować będziesz potrzebować specjalną formę lub maszynę do upieczenia kruchych łupinek orzechów. Potem takie łupinki nadziewasz pysznym kremem orzechowym i zlepiasz razem. Tak otrzymujesz ciasteczka, które swoim wyglądem przypominają orzechy włoskie. Jeśli masz taką foremkę, to koniecznie przygotuj te ciastka na święta.
Najlepsze pierniczki na Boże Narodzenie
Ten przepis na pierniczki na Boże Narodzenie jest moim absolutnie ulubionym. Piekę z niego pierniczki już od wielu lat i nawet nie szukam nowego przepisu, bo ideału się nie zmienia! Pierniczki z tego przepisu wychodzą nie tylko przepyszne i aromatyczne, ale przede wszystkim możne je jeść od razu! Nie muszą leżeć, aby zmięknąć, za to mogą po upieczeniu leżeć w szczelnej puszce nawet rok! Wiem, bo testowałam. Do tego świetnie nadają się do dekorowania lukrem, bo ładnie trzymają kształt. Jeśli szukasz idealne przepisu na pierniczki, to ten przepis jest właśnie dla ciebie!
Świąteczne kruche ciasteczka
Te świąteczne kruche ciasteczka będą idealne dla osób, które nie przepadają za pierniczkami. Tutaj lekko słodkie maślane ciasto przygotowane jest z dodatkiem mielonych migdałów, które nadają ciastkom wyjątkowego smaku. Ciasto idealnie się wałkuje, świetnie wycinają się kształty, do tego ciasteczka nie tracą kształtu podczas pieczenia i świetnie się nadają do dekorowania lukrem.
Kruche ciastka korzenne
Te kruche ciasteczka korzenne będą idealne dla osób, które lubią przyprawy korzenne i ciasteczka z czekoladą, ale nie lubią wałkowania ciasta i wycinania ciasteczek foremkami. Te ciastka korzenne zrobić ekspresowo i tylko robiąc kulki z ciasta. Dodatkowo ciasteczka smakują rewelacyjnie dzięki dodatkowi skórki tartej z pomarańczy.
Miękkie pierniczki z melasą
Te miękkie pierniczki z melasą również przygotujesz bez konieczności wałkowania i wycinania ciasteczek foremkami. Szybkie i bezproblemowe pierniczki mają wyjątkowy smak dzięki użyciu melasy, która dodaje im koloru i lekko kawowego smaku. Jeśli masz w domu melasę, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Pierniczki lebkuchen
Pierniczki lebkuchen to słodkie i aromatyczne pierniczki pieczone z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. To sprawia, że te pierniczki nabierają pysznego lekko cytrusowego smaku. Dodatkowo na koniec pierniczki oblane są słodkim lukrem co sprawia, że przepięknie wyglądają. Spróbuj koniecznie takiej wersji pierniczków.
Pierniczki nadziewane
Pierniczki nadziewane to miękkie pierniczki w stylu pierniczków alpejskich. Tu korzenne ciasto nadziane jest powidłami śliwkowymi albo masą marcepanową (gorąco polecam taką wersję) i oblane po upieczeniu słodką polewą czekoladową. Koniecznie przygotuj w domu taką domową wersję tych popularnych pierniczków.
Kruche ciasteczka makowe
Kruche ciastka makowe to niezwykle smakowite i urocze ciasteczka o lekko migdałowym smaku. Ciasto przygotowane z ziarenkami maku sprawia, że każde ciasteczko wygląda jak usiane piegami. Takie ciasteczka możesz przygotować w dowolnym kształcie. Możesz je też po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą czekoladową, aby były jeszcze pyszniejsze.
Najlepsze przepisy na świąteczne babeczki
Na Boże Narodzenie polecam nie tylko smakowite serniki, pyszne makowce, czy też obłędnie ciasta z kremem. Na świątecznym stole równie dobrze sprawdzą się apetyczne babeczki. Takie babeczki o różnych smakach, udekorowane różnymi kremami, albo dekoracjami świątecznymi będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole. Nie trzeba ich dzielić na porcje, wystarczy ustawić i każdy może się poczęstować. Do tego łatwo zrobić kilka różnych wersji smakowych, tak aby na pewno każdy znalazł coś dla siebie. Zobacz jakie świąteczne babeczki wybrałam na święta.
Babeczki ajerkoniakowe
Babeczki ajerkoniakowe to pyszne i wilgotne babeczki gdzie ajerkoniak dodałam już do samego ciasta na babeczki. Podczas pieczenia alkohol z likieru wyparuje a pozostanie jedynie smak ajerkoniaku. Dlatego same babeczki mogą zjeść nawet dzieci. Wtedy omiń likier ajerkoniakowy dodawany do kremu. Jeśli jednak babeczki będą jedynie dla dorosłych, to nie rezygnuj z likieru w kremie.
Muffiny piernikowe
Piernikowe muffinki to bardzo proste i smakowite duże babki pieczone z przyprawą do piernika. Po upieczeniu i ostudzeniu swoje muffinki posmarowałam jeszcze z wierzchu lekkim kremem mascarpone z białą czekoladą. Takie urocze muffinki będą nawet świetnym pomysłem na słodkie świąteczne lub poświąteczne śniadanie.
Wilgotne babeczki czekoladowe
Te wilgotne babeczki czekoladowe zrobisz bardzo szybko i do tego bez użycia miksera. Po upieczeniu możesz je polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować świątecznymi słodkościami. Możesz też zrobić czekoladowy krem z przepisu i wycisnąć go fantazyjnie na wierzch babeczek.
Anielskie babeczki
Anielskie babeczki to babeczki idealne na zimę. Białe w kolorze, lekkie i puszyste jak chmurka. Babeczki zrobione są z samych białek i udekorowane konfiturą i puszystym kremem śmietankowym z serkiem mascarpone. Dla bardziej świątecznego charakteru możesz na wierzchu kremu ułożyć zamiast borówek świeże żurawiny albo wetknąć w krem jakieś ładne pierniczki.
Babeczki cytrynowo-makowe
Babeczki cytrynowo-makowe to pyszne i nieduże babeczki pieczone z ziarenkami maku, które tworzą w cieście małe czarne piegi. Dla fajnego i wyrazistego smaku babeczki po upieczeniu nadziałam kremem cytrynowym (chociaż możesz też zrobić krem pomarańczowy – też będzie tu doskonale pasował) oraz lekkim kremem śmietankowym.
Babeczki delicje
Babeczki delicje to jedne z moich ostatnich babeczek, ale już trafiają do zestawienia, bo są doskonałe. Do ich przygotowania wykorzystałam puszyste, mięciutkie i bardzo smakowite czekoladowe ucierane babeczki. Na wierzchu babeczek umieściłam zastygniętą galaretkę i posmarowałam polewą czekoladową. W ten sposób otrzymałam babeczki, które przypominają popularne delicje.
Babeczki karmelowe
Te pyszne babeczki karmelowe to lekkie i puszyste babeczki biszkoptowe. Te proste babeczki stanowią tło do dwóch pysznych kremów. Jeden krem kajmakowy to połączenie serka mascarpone i masy kajmakowej. Drugi to puszysty i lekki krem śmietankowy, który tworzy idealną dekorację. Spróbuj koniecznie!
Żurawinowe mince pies
Żurawinowe mince pies to kruche świąteczne babeczki bardzo popularne w Anglii. Tutaj kruche lekko pomarańczowe ciasto na babeczki jest pieczone z masą bakaliową, którą w głównej mierze stanowią słodkie rodzynki. Te babeczki smakują wyjątkowo i warto upiec je na Boże Narodzenie.
Waniliowe babeczki z żurawinami
Te waniliowe babeczki z żurawinami to idealne babeczki na święta. Proste babeczki pieczone z żurawiną dodaną do ciasta doskonale smakują z lekkim kremem mascarpone. Ja swoje babeczki dodatkowo udekorowałam świątecznymi słodkościami jak małe pierniczki czy czekoladki. Dla efektu WOW możesz zrobić takie przezroczyste kule z żelatyny.
Babeczki szampańskie
Babeczki szampańskie to cudne babeczki przygotowane z dodatkiem wina musującego dodanego bezpośrednio do ciasta. Te babeczki mogą również jeść dzieci, bo alkohol ulatnia się podczas pieczenia. Babeczki z szampanem świetnie smakują i jeszcze lepiej wyglądają. Będą idealne nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na nadchodzącego Sylwestra.
To już wszystkie moje propozycje na słodkie wypieki na Boże Narodzenie. Z jednej strony 60 przepisów to dużo i możliwe, że już teraz nie możesz wybrać zaledwie kilku z nich, bo każdy z nich jest idealny;) Pamiętaj, że na blogu jest dużo więcej tych przepisów, a wszystkie one są zebrane w kategorii Boże Narodzenie. Jeśli tutaj nie znajdziesz tego co potrzebujesz, to koniecznie przejrzyj inne moje przepisy na święta.
A jeśli interesuje cię tort na boże narodzenie przepisy proste i jednocześnie pyszne, to koniecznie wypróbuj mój przepis na czerwono-zielony tort bożonarodzeniowy :)
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
60 przepisów na ciasta na Boże Narodzenie
Zobacz moje zestawienie pysznych przepisów na ciasta idealne na święta Bożego Narodzenia. W tym zestawieniu znajdziesz dziesięć przepisów na serniki i dziesięć przepisów na makowce. Do tego pięć przepisów na serniki z makiem dla osób, które nie mogą się zdecydować, czy wolą sernik, czy makowiec. Poza nimi są tu wybrane przepisy na ciasta piernikowe oraz wyjątkowe ciasta z kremem, które zachwycają wyglądem i smakiem. Dla wielbicieli niedużych słodkości wybrałam dziesięć przepisów na ciasteczka na Boże Narodzenie, a w nich między innymi kilka przepisów na różne pierniczki - od tradycyjnych, to takich ekspresowych. Poza tym zapraszam na smaczne babeczki, które można ładnie podać na świątecznym stole. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie.